Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας έδωσαν το «παρών» στο κέντρο της Αθήνας, στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με βασικό αίτημα να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες για την πολύνεκρη τραγωδία. 

Ads

 «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Σήψη και μπόχα το σύστημα εκπέμπει, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα Τέμπη», «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» και «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στο Σύνταγμα.

image

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του Παναγιώτη Μπούρου, μηχανοδηγού της «Hellenic Train», ο οποίος χαιρέτισε τις μεγάλες κινητοποιήσεις που «σπάνε το κυβερνητικό αφήγημα για το «ανθρώπινο λάθος» αναφέροντας: «Χρέος στους νεκρούς μας η θλίψη και η οργή να γίνει ποτάμι και να τους πνίξει».

Ads

image

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ., περίπου 8.000 συμμετείχαν στη διαδήλωση και -κατά την ίδια ενημέρωση- πραγματοποιήθηκαν 4 προληπτικές προσαγωγές υπόπτων, από τους προελέγχους.

image

Λίγο μετά τις 14:00 η μεγαλειώδης πορεία άρχισε να κατευθύνεται προς τον ΟΣΕ.

image

Περίπου στις 14:30 αποκαταστάθηκε η λειτουργία του Μετρό, καθώς με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. από τις 10:30 είχαν κλείσει οι σταθμοί  «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», ενώ από τς 12:00 το μεσημέρι έκλεισαν και οι σταθμοί του μετρό «Ομόνοια» και «Μοναστηράκι».

image
image
image

Κουτσούμπας:«Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί»

Δήλωση από το συλλαλητήριο έκανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέροντας «δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να παραγραφεί, δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί. Εμείς όλοι θα γίνουμε των νεκρών μας η φωνή».

image
image
image
image

Με παλμό η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη μέλη σωματείων, φοιτητές, μέλη συλλόγων, οργανώσεις γυναικών, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και πολίτες με αφορμή το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Με σύνθημα «το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί», οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση εξέφρασαν τα αιτήματα να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε μέσω της οδού Αριστοτέλους και της λεωφόρου Νίκης και ολοκληρώθηκε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο Ηράκλειο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, όπου συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχοι, επανέλαβαν την απαίτηση όπως είπαν, της κοινωνίας, για απόδοση ευθυνών σε όσους ευθύνονται για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Οι συγκεντρωμένοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και συνδικάτων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, τόνισαν ότι δεν θα αφήσουν τις διαμαρτυρίες «για να μην ξεχαστεί η τραγωδία», έστειλαν μήνυμα κατά των ιδιωτικοποιήσεων ενώ κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή, στην απεργία της ερχόμενης Πέμπτης 16 Μαρτίου.

Οι συγκεντρωμένοι, αμέσως μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη 16 Μαρίου

Την πραγματοποίηση γενικής απεργίας την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Μαρτίου αποφάσισε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της σήμερα, Κυριακή (12/3).

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα έχει προκηρύξει επίσης απεργία η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

«Η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, επί το πλείστον νέα παιδιά. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες. Παιδιά, νέους, μεγάλους. Διαδηλώσεις, μηνύματα σε τοίχους, σε αυλές σχολείων, σε αίθουσες πανεπιστημίων έχουν κατακλύσει τη χώρα ολόκληρη. Ο καθένας αλλά και όλοι μαζί θέλουμε να εκφράσουμε με το δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ’ όλα την οργή για αυτό που συνέβη στα Τέμπη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.