Οργή και αγανάκτηση επικρατεί μεταξύ των κτηνοτρόφων, μετά την απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη να εντάξει τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα», παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Ads

Σε κοινή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων και το Συντονιστικό των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υπενθυμίζουν τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού: «Δεν σκοπεύω στο “Καλάθι του Πάσχα” στα σουπερμάρκετ να βάλω το αρνί και το κατσίκι, διότι ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια προσπάθειά μου σαν μια υπόδειξη στους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι από τα σουπερμάρκετ. Ποτέ δεν είδα το “καλάθι” ως έναν μηχανισμό για να βλάψω άλλους κλάδους της αγοράς και δεν θέλω να το κάνω».

Οι παραγωγοί αναρωτιούνται λοιπόν τι άλλαξε μέσα σε λίγες μέρες και τώρα οι δύο υπουργοί, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων, «σκοπεύουν να πλήξουν την αγορά κρέατος υποδεικνύοντας στους καταναλωτές να αγοράσουν τα αμνοερίφια από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ εις βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και κρεοπωλών οι οποίοι διακινούν το 80% της εγχώριας παραγωγής κρέατος».

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για τον κίνδυνο της παραπλάνησης των καταναλωτών, που ωθούνται να αγοράσουν «αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εισαγόμενα ή ελληνοποιημένα αμνοερίφια», αλλά και της ενδεχόμενης καταστροφής του κτηνοτροφικού κλάδου που αριθμεί πάνω από 120.000 παραγωγούς και δημιουργεί τουλάχιστον άλλες 100.000 θέσεις εργασίας.

Ads

Για το ζήτημα μίλησε στον ΑΝΤ1 και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα.

«Δεν μιλάμε για “καλάθι”, εδώ μιλάμε για προσπάθεια της κυβέρνησης να χτιστεί καρτέλ υπέρ των σούπερ μάρκετ, εις βάρος κρεοπωλών και κτηνοτρόφων. Δεν είναι δικές μας δηλώσεις, είναι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη τρεις ημέρες νωρίτερα», είπε ο κ. Μόσχος, αναφερόμενος στην παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης στην ίδια εκπομπή την περασμένη εβδομάδα.

«Είναι σύσταση καρτέλ για εμάς, ψάχνουμε αν μπορεί να σταθεί νομικά μια καταγγελία, να προχωρήσουμε σε αγωγή, σε συνεννόηση με την Συνομοσπονδία Κρεοπωλών, σε κοινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη … Σήμερα, το κόστος παραγωγής για εμάς είναι κοντά στα 9 ευρώ. Πόσο να μπορώ να κατεβάσω εγώ την τιμή για να δώσω το αρνάκι ή το κατσικάκι στην αγορά;», αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Το γεγονός ότι σούπερ μάρκετ εμφανίζονται να έχουν εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων που θα διαθέσουν σε τιμές κάτω των 10 ευρώ, κατά τον κ. Μόσχο, «πρέπει να το δει η κυβέρνηση, τι ακριβώς έχει γίνει, δεν ξέρω τι διευκολύνσεις κάνει. Γι’ αυτό λέω ότι υπάρχει στόχευση για την δημιουργία καρτέλ» με διευκολύνσεις προς σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο κ. Γεωργιάδης όχι μόνο είχε πει ότι δεν θα βλάψει κρεοπώλες και κτηνοτρόφους βάζοντας αρνί και κατσίκι στο «καλάθι του Πάσχα» και τρεις ημέρες μετά το έπραξε, αλλά «προσδιορίζει και την τιμή! Το μεγάλο κακό είναι ότι ο κ. Γεωργιάδης την προσδιόρισε κοντά στα 10 ευρώ. Αν ο κ. Γεωργιάδης μπορεί και προσδιορίζει την τιμή στο αρνί, με ένα κόστος 10 ευρώ με πιέζει να το πουλήσω 5,5 ευρώ, γιατί δεν πηγαίνει και στις επιχειρήσεις που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ή καύσιμα να βάλει κι εκεί τιμή;» σημείωσε δηκτικά.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε συνάντηση Γεωργιάδη με τους κτηνοτρόφους πριν την ανακοίνωση της ένταξης των αμνοεριφίων στο καλάθι, σημειώνοντας τα εξής: «Μάλιστα ψεύδεται και εκεί, βγήκε και είπε ότι έχει μιλήσει με τους κτηνοτροφικούς φορείς. Την επιστολή που βγάλαμε την συνυπογράφουν όλοι οι πανελλήνιοι σύνδεσμοι που σχετίζονται με την κτηνοτροφία και η Συνομοσπονδία Κρεοπωλών».

Ούτε καν το κόστος παραγωγής δεν θα πάρουν πίσω οι κτηνοτρόφοι, τόνισε ο κ. Μόσχος, «τα χρήματα αυτά είναι ουσιαστικά μια ρευστότητα. Δεν έχουμε πάρει ένα κάρο επιδοτήσεις και χρήματα που η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να μας έχει πληρώσει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα. Θα ήταν μία ανάσα, να μπορέσουμε να “περπατήσουμε” από εδώ και πέρα».

«Βαφτίζουν ελληνικά τα εισαγόμενα και τα βαφτίζουν νόμιμα. Τα φέρνουν ζωντανά και παίρνουν σφραγίδα ότι είναι ντόπιας σφαγής, χωρίς κανένα άλλο διακριτικό επάνω του», συνέχισε ο κ. Μόσχος. Φέτος, οι τιμές και στο εξωτερικό, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κτλ., είναι σχεδόν ίδιες παρότι το κόστος των ζωοτροφών είναι πολύ χαμηλό, τόνισε ο κ. Μόσχος, επισημαίνοντας ότι «η διαφορά είναι ότι το εισαγόμενο δεν έχει ΦΠΑ … αυτό που θέταμε εμείς για εξάλειψη του ΦΠΑ από τα βασικά είδη διατροφής θα βοηθούσε, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν θέλησε να το κάνει».

Σημειώνεται επίσης πως μιλώντας στο Mega o πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος εξήγησε ότι «καταργήθηκε με υπουργική απόφαση το 2020 η σφραγίδα που έφεραν στο πλάι, στα αρνιά, υπάρχει μόνο η ελληνική σφραγίδα. Έτσι θα βλέπει ο Έλληνας “ελληνοποιημένο” αρνί και θα νομίζει ότι είναι ελληνικό … παντού, στα σούπερ μάρκετ».

Αυτή την στιγμή, όπως ανέφερε, «η τιμή σε όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι 10,7-11 ευρώ το κιλό, για ελληνικό αρνί. Σε σχέση με χτες αυξήθηκε κατά 30 λεπτά, από τα 10,4 ευρώ, όταν πέρυσι πωλείτο 7,5-9,5 ευρώ. Το Πάσχα το αρνί στα σούπερ μάρκετ θα ξεπεράσει τα 12 ευρώ και στα κρεοπωλεία θα είναι στα 13-14 ευρώ, ενώ το κατσίκι θα είναι 1 ευρώ ψηλότερα».

Σήμερα πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, την πρώτη ημέρα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα» και η τιμή του αρνιού ξεκινά από τα 9,78 ευρώ/κιλό και του κατσικιού από τα 9,90 ευρώ/κιλό.

«Παρά τους αρχικούς φόβους για μεγάλη αύξηση φέτος στις τιμές στο αρνί και στο κατσίκι, η τιμή στόχος των 10 ευρώ επετεύχθη κρατώντας στο «Καλάθι» τις τιμές στα περσινά τελικά επίπεδα», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.