Αντιδράσεις προκαλεί σε Βέροια και Γιαννιτσά η απόφαση της ΡΑΕ να απεντάξει τις δύο πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας (όπως και την Τρίπολη, την Κόρινθο, το Αργος, το Ναύπλιο, την Καλαμάτα και τη Σπάρτη στην Πελοπόννησο) από το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. (ΔΕΔΑ).

Ads

Αποδοκίμασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των νομών Πέλλας και Ημαθίας (Θεοδώρα Τζάκρη, Φρόσω Καρασαρλίδου), ωστόσο, όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, οι βουλευτές της ΝΔ κρύφτηκαν πίσω από αμήχανη σιωπή και, κυρίως, τη σφοδρότατη αντίδραση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο περιφερειάρχης, σε επιστολή του στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη, και στους συναρμόδιους υφυπουργούς, δεν μένει σε απλή καταδίκη της απόφασης αλλά, αφού δηλώνει την «έκπληξη και αγανάκτησή» του, χαρακτηρίζει το γεγονός «απαράδεκτο και εξοργιστικό», θυμίζοντας ότι «η κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στις δύο πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας συμπεριλαμβάνεται στο έργο της επέκτασης του φυσικού αερίου στα αστικά κέντρα της περιφέρειας, το οποίο έχει ήδη διασφαλισμένη χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελεί τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για την περιφέρεια απόλυτη προτεραιότητα», ενώ «τυχόν εφαρμογή αυτής της ανεκδιήγητης απόφασης θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου έργου, με ορατό τον κίνδυνο απένταξης του συνόλου των επεκτάσεων των δικτύων φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία».

Ο κ. Τζιτζικώστας ζητά να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του δικτύου «χωρίς άλλες καθυστερήσεις» και τονίζει ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε αναθεώρηση του εγκεκριμένου σχεδιασμού από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου και της ΔΕΔΑ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα βρείτε απέναντί σας όλους τους πολίτες και τους φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Ads

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Αφού υπενθυμίζει ότι «ο προγραμματισμός της ΔΕΔΑ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριελάμβανε τις παραπάνω πόλεις, που τώρα, όπως φαίνεται, αφαιρούνται, καθώς και τη διατήρηση της πλειοψηφίας του Δημοσίου στην εταιρεία», υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε, από τους πρώτους μήνες της, να ξεπουλήσει σε έναν ιδιώτη το σύνολο του δικτύου φυσικού αερίου, που θα λειτουργεί πλέον ως ιδιωτικό μονοπώλιο με μόνο κίνητρο το κέρδος και όχι φυσικά τα συμφέροντα της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Και ήδη βλέπουμε τα αρνητικά αποτελέσματα για την ελληνική περιφέρεια».