H αστυνομία φέρεται να έχει ταυτοποιήσει και εξακολουθεί να αναζητά τον  δεύτερο άνδρα, που συμμετείχε στον ξυλοδαρμό του 33χρονου, Ζαχαρία Κωστόπουλου. Το τραγικό συμβάν του θανάτου του έχει συγκλονίσει τον κόσμο, που συσπειρώνεται σε συλλογικότητες, κινήματα και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αιτημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ακτιβιστής της οποίας ήταν και ο 33χρονος.

Ads

Η σύλληψη του κοσμηματοπώλη

Σημειώνεται πως το Σάββατο, κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε βάρος του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Γλάδστωνος, οπού άφησε την τελευταία του πνοή ο 33χρονος, ο οποίος φέρεται να επιχείρησε να το ληστέψει. Ο κοσμηματοπώλης οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για τα αδικήματα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης που είναι κακουργηματικού βαθμού και για το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Η δικογραφία για τον καταστηματάρχη ανατέθηκε σε τακτικό Ανακριτή, από τον οποίο ήδη ο κατηγορούμενος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί της Τρίτης.

Το χρονικό

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο Ζακ Κωστόπουλος φέρεται, υπό την επήρεια ουσιών, να επιχείρησε να ληστέψει το κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται στην οδό Γλάδστωνος 2. Κατά μία άλλη εκδοχή, ωστόσο, την οποία αναφέρει ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο Ζακ δεν μπήκε για να κλέψει αλλά για να προστατευθεί από κίνδυνο που διέτρεχε λόγω φασαρίας στο απέναντι μαγαζί που καθόταν με παρέα. Οπως και να έχει, εγκλωβίστηκε μέσα στο κατάστημα, όταν λειτούργησε ο αυτόματος μηχανισμός κλειδώματος της πόρτας. Εμφανώς σε σύγχυση και αδυναμία από τις ουσίες, όπως φαίνεται και σε βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα, ο Ζ. Κωστόπουλος επιχείρησε να διαφύγει προσπαθώντας αρχικά να σπάσει ανεπιτυχώς το κρύσταλλο της πόρτας με έναν πυροσβεστήρα.

Τελικά δοκίμασε να περάσει από ένα χαμηλό σταντ της βιτρίνας, ανάμεσα από σπασμένα τζάμια. Ωστόσο από έξω τον περίμεναν ο ιδιοκτήτης και ένας ακόμη άνδρας, οι οποίοι άρχισαν να τον χτυπούν άγρια στο κεφάλι και να  κλωτσούν πάνω του γυαλιά. Κατάφερε να βγει από τη βιτρίνα και έπεσε στο έδαφος αναίσθητος. 

Ads

Λίγο αργότερα, βαριά χτυπημένος και σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, προσπαθεί να σηκωθεί και δέχεται άλλη μια κλωτσιά από έναν άνδρα. Ακολούθησε η απελπισμένη προσπάθεια να διαφύγει αλλά λίγα μέτρα πιο κάτω έπεσε και πάλι στο έδαφος. Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ τον κυνήγησαν, τον χτύπησαν με γκλόπ, του πέρασαν χειροπέδες και κλήθηκε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε χάσει τη ζωή του.

Ιατροδικαστής θα διενεργήσει τη νεκροψία – νεκροτομή προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του νεαρού.  Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι την υπόθεση και το περιστατικό του ξυλοδαρμού θα διερευνήσει η ασφάλεια Αθηνών.

«’Επραξε τα αυτονόητα»…

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο, συνήγορο του κοσμηματοπώλη, ο ιδιοκτήτης δεν έχει καμία συμμετοχή στην τραγική κατάληξη του Ζ. Κωστόπουλου: «Έχουμε ένα θλιβερό περιστατικό γι’ όλους, στο οποίο όμως δεν έχει συμμετοχή στο επελθόν αποτέλεσμα ο εντολέας μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος. Ο ίδιος τόνισε πως ο κατηγορούμενος έπραξε τα αυτονόητα: «Η πρώτη του ενέργεια ήταν η προσφυγή στην πολιτεία ειδοποιώντας την αστυνομία. Έπειτα προσπάθησε να εμποδίσει τη διαφυγή του δράστη μαζί με άλλους περαστικούς που προσέτρεξαν. Στη συνέχεια ο δράστης της κλοπής στην προσπάθεια του να βγει τραυματίστηκε από τα σπασμένα γυαλιά».

Οι αντιδράσεις

Τόσο ο τρόπος που έχασε την ζωή του ο Ζ. Κωστόπουλος, όσο και οι ιδιότητές του, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, οι οποίες, από το διαδίκτυο, πέρασαν και στον δρόμο. Εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας, με το κεντρικό πανό να αναγράφει: «Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι και αφεντικά κάναν δολοφονία».