Ο Πρόεδρος της Βουλής απαντώντας στα όσα έχουν ακουστεί για τα διαβαθμισμένα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος για την υπόθεση αλλά και τη διαδικασία η οποία θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί, ανέλυσε διεξοδικά τη νομολογία που διέπει τα απόρρητα έγγραφα και υπεραμύνθηκε την απόφαση του Νικήτα Κακλάμανη, ο οποίος δεν τα παρέλαβε. Για το θέμα τοποθετήθηκε ο Μάκης Βορίδης ο οποίος έκανε λόγο για ευθύνη του εκάστοτε βουλευτή.

Ads

Ο Νίκος Βούτσης στηλίτευσε αναφορές όπως είπε από κάποιους «οι οποίοι διαφεντεύουν τον δημόσιο λόγο που μίλησαν ακόμα και για επίορκο πρόεδρο της Βουλής επειδή δεν κάναμε εδώ μέσα τη Βουλή μέρος ενός προβλήματος διότι θα ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Στη συνέχεια ανέγνωσε διεξοδικά την παράγραφο 1 του άρθρου 15 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και για τα Κυβερνητικά Όργανα, Προεδρικό Διάταγμα 63 του 2005 κεφάλαιο Α /98 στο οποίο αναφέρεται πως τα πρακτικά συνεδριάσεων συλλογικών κυβερνητικών οργάνων είναι απόρρητα το δε απόρρητο διαρκεί για όσο διαρκεί το απόρρητο των συζητήσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως διάβασε ο Πρόεδρος της Βουλής «Πρόκειται για κρατικά μυστικά, πρόκεται για κρατικά απόρρητα του Υπουργικού Συμβουλίου και του ΚΥΣΕΑ τα οποία μόνο με άδεια του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης μπορεί να τα δώσει» και στη συνέχεια ζήτησε το θέμα να τελειώσει εδώ και «η δε δημιουργία εντυπώσεων με διάφορα πράγματα τα οποία ακούστηκαν κατά κόρον τις προηγούμενες μέρες θα πρέπει να μην κυριαρχήσει στον πολιτικό μας λόγο».

Ακολούθησε μια έντονη στιγμή του Νίκου Βούτση αναφορικά με τη σχετική τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά στην οποία απευθύνθηκε σε έντονο ύφος λέγοντας χαρακτηριστικά «προηγούμενα προσπαθήσατε να κάνετε μεθόδευση. Το αντιληφθήκατε τι κάνατε; Πήρατε επί του προσωπικού τον λόγο, θελήσατε να κάνετε μεθόδευση. Το είστε Πρόεδρος κόμματος δεν σας επιτρέπει να κάνετε μεθόδευση. Πήρατε επί του προσωπικού για να άρετε το απόρρητο, λυπάμαι πάρα πολύ. Ασυδοσία και αυθαιρεσία δεν θα υπάρξει εδώ μέσα, στα πάνελ και στα κανάλια μόνο».

Ads

Ο Μάκης Βορίδης επανήλθε στο θέμα διαβάζοντας παράγραφο αναφορικά με τη διαχείριση των απορρήτων εγγράφων και έκανε λόγο για ευθύνη του βουλευτή για ότι καταθέτει χωρίς να μπορεί το προεδρείο της Βουλής να πει ότι αρνείται να το παραλάβει και θεωρεί ότι έπρεπε να το παραλάβει. Απαντώντας ο Νίκος Βούτσης είπε καλά έκανε ο Αντιπρόεδρος, Νικήτας Κακλαμάνης και δεν τα παρέλαβε».