Από την ώρα που η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε επίσημα ότι θα διεκδικήσει ανανέωση της θητείας της στην ηγεσία τον Νοέμβριο του 2021, όταν είναι προγραμματισμένη από το συνέδριο η εκλογή αρχηγού από τη βάση, άνοιξε ο χορός των δελφίνων.

Ads

Το όνομα που ακούγεται περισσότερο στο παρασκήνιο είναι αυτό της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή. Στο προσκήνιο το έφερε η «Καθημερινή» στη στήλη «Θεωρείο»:

«Τη θέλουν αρχηγό

Σας έγραφα τις προάλλες πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να ξεκολλήσει από τα ποσοστά που έχει τώρα και δεν αρχίσει να απειλεί το κυβερνών κόμμα, τότε θα ξεκινήσουν διάφορες συζητήσεις για αλλαγές και προοπτικές του κεντρώου χώρου, ώστε να ανακαταλάβει την πρωτοκαθεδρία στο κεντροαριστερό κέρας. Στο πλαίσιο αυτό, μου λένε πως υπάρχουν συζητήσεις κατά πόσον αυτόν τον ρόλο του νέου προσώπου θα μπορούσε να παίξει η Εύα Καϊλή. Εμπειρη μάλιστα πηγή περί τα πασοκικά, μου επεσήμανε πως οι βραβεύσεις της κ. Καϊλή, όπως η τελευταία που την ενέταξε στους 20 ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή, φτιάχνουν το προφίλ της προς αυτή την κατεύθυνση».

Ads

Η ίδια δεν είχε κανέναν δισταγμό να σχολιάσει τα σχετικά σενάρια στον ρ/σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1»: «Θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες αν θα είμαι  υποψήφια. Πάντα το ΚΙΝΑΛ σας κρατάει σε ενδιαφέρον, πάντα συζητάμε για τις αλλαγές στην ηγετική μας ομάδα. Θεωρώ ότι ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ είναι πολύ σημαντικός. Πάντως αυτή η στιγμή δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη για να ανοίξει μια τέτοια κουβέντα. Εγώ εργάζομαι για την Ελλάδα στην Ευρώπη σε δύσκολες συνθήκες. Θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες αν θα είμαι υποψήφια. Αυτή τη στιγμή δεν περνάει από το μυαλό μου. Σε 2 – 3 χρόνια  έχουν ανάγκη να αλλάξουν τα πράγμα… Για νωρίτερα δεν το βλέπω εύκολο».

Το συμπέρασμα είναι ότι θέλει να ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία της στην ευρωβουλή και μετά να μπει στη μάχη της ηγεσίας. Προφανώς δεν έχει δάθεση να πέσει πάνω στον άλλο ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκης, ο οποίος οπωσδήποτε θα είναι υποψήφιος, αφού αναμετρήθηκε και στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές με την Φ. Γεννηματά. Αλλά σημασία έχει πως η Εύα Καϊλή ενδιαφέρεται για την ηγεσία και έχει ισχυρούς πολιτικούς φίλους. Η ίδια εκφράζει ό,τι πιο αντιΣΥΡΙΖΑ υπάρχει στο ΚΙΝΑΛ και αυτό ενισχύει την επιρροή της στο ακραίο κέντρο και τους υποστηρικτές του. Το timing θα βρεθεί.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε θα γίνουν εκλογές και ποιοι θα αναμετρηθούν με την Φώφη Γεννηματά για την ηγεσία. Ο Παύλος Γερουλάνος θεωρείται σχεδόν βέβαιος υποψήφιος, ενώ τελευταία ακούστηκαν τα ονόματα των βουλευτών Ανδρέα Λοβέρδου και Μιχάλη Κατρίνη. Η απαξίωση από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ του σχολίου του Α. Λοβέρδου για την υποψηφιότητα της Α. Διαμαντοπούλου («συγκυβερνάμε με τη ΝΔ και δεν το ξέρουμε») ως «άστοχο χιούμορ» μπορεί και να συνδέεται με αυτές τις φήμες.

Στην Χαριλάου Τρικούπη ανησυχούν ότι αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε σχέση με το εμβόλιο για την πανδημία, εκλογές μπορεί να γίνουν πριν από τον Νοέμβριο του 2021. Και αν η Φώφη Γεννηματά δεν πετύχει μια καλή επίδοση, τότε η διεκδίκηση της επανεκλογής της δεν θα έχει νόημα και το αίτημα των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ για αλλαγή θα γίνει πιεστικό.

Η Εύα Καϊλή δεν έχει να κάνει και πολλά πέρα από το να περιμένει τις εξελίξεις. Η τύχη της, όπως όλα δείχνουν, δουλεύει.