Με σύνθημα «Ώρα για μας» ξεκίνησε την Παρασκευή το 3ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Thessaloniki Pride που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 21 Ιουνίου με τη συμμετοχή  χιλιάδων ανθρώπων στις εκδηλώσεις και την “Παρέλαση Υπερηφάνειας”.

Ads

Η αυλαία άνοιξε στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής με την έκθεση φωτογραφίας «Εναλλαγές» στο νέο δημαρχιακό μέγαρο. Ακολούθησε συζήτηση, στον ίδιο χώρο, με θέμα «Ενέργειες LGBT οργανώσεων για την προώθηση υλοποίηση των αιτημάτων τους στους δήμους και τις περιφέρειες» αλλά και προβολές ταινιών. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με θέατρο δρόμου και street party στην περιοχή Βαλαωρίτου.

Το πρωί του Σαββάτου, για πρώτη φορά, διοργανώθηκε φόρουμ στο οποίο θα συζητηθούν τα ζητήματα των νέων γκέι, λεσβιών, μπάι και τρανς παιδιών.  Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με την καθιερωμένη παρέλαση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με το Thestival.gr, το gay parade ξεκίνησε απο τον Λευκό Πύργο και κινήθηκε στους κεντρικούς δρομους της πόλης, πραγματοποίησε μια στάση στην Πλατεία Ελευθερίας όπου έγινε μια κατάθεση στεφάνου-ροζ τριγώνου εις μνήμην των LGBT που εκδιώχθηκαν από τους ναζί. Η παρέλαση κατέληξε εκει από όπου ξεκίνησε, στην πλατεία Λευκού Πύργου όπου αυτή την ωρα διεξάγεται ένα μεγάλο πάρτυ. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης παρέλαβε το βραβείο του «περήφανου προσώπου της χρονιάς» και αποθεώθηκε. 

* Βίντεο από το Seleo.gr

* Βίντεο από το Thestival.gr

«Οι νέοι γκέι, οι νέες λεσβίες, τα μπάι και τρανς παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις πιο συχνές και πιο έντονες από τους συνομηλίκους τους. Όπως γίνεται κατανοητό, οι νέοι LGBT άνθρωποι οδηγούνται σε μια ζωή χωρίς ευτυχία, φορτωμένοι τύψεις και πολλές φορές μέχρι την αυτοκτονία» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος τύπου του Thessaloniki Pride Θάνος Βλαχογιάννης.  Παράλληλα, κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις «για να αφουγκραστούν τη διαφορετικότητα και να γίνει ένας γόνιμος διάλογος».

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από χριστιανικές οργανώσεις και τα σχόλια του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο Θ. Βλαχογιάννης απάντησε ότι «ακόμη και σε χώρες φιλελεύθερες υπάρχουν γραφικές, σκοταδιστικές φωνές. Τις αγνοούμε». Τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας είχαν αναλάβει το Thessaloniki Pride και η HOMOphonia, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

* Βίντεο από το Thestival.gr