Η Κοζάνη βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown από τις 18 Δεκεμβρίου και σε καραντίνα διαρκείας από τα τέλη Οκτωβρίου – εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

Ads

Ουδείς γνωρίζει όμως εάν η απόφαση να επιβληθεί οικονομική ασφυξία διαρκείας στην πόλη βασίζεται σε πραγματικά ή πλασματικά δεδομένα. Διότι χθες έγινε και το πλέον αδιανόητο – επιβεβαιώθηκε ότι, τουλάχιστον , η τελευταία απόφαση παράτασης του lockdown στην περιοχή ελήφθη με βάση πλασματικό αριθμό κρουσμάτων. Για την ακρίβεια, τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν κατά… 250% περισσότερα από τα πραγματικά, διότι ο ΕΟΔΥ είχε προσθέσει ετεροχρονισμένα στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου. Κατόπιν αυτού οι φορείς της τοπικής αγοράς ζητούν απόδοση ευθυνών και ο περιφερειάρχης ζητά εισαγγελική παρέμβαση.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης, το ιερό κορονο-πάρτι του Αγίου Δημητρίου παίρνει πια και ποινική τροπή. Η μήνυση που κατατέθηκε, κατά παντός υπευθύνου για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας, καθώς και η διαβίβαση στην Αθήνα της εισαγγελικής έρευνας για το ίδιο θέμα δείχνουν πια ευθέως όχι μόνον προς την πλευρά της κυβέρνησης και των πολιτικών ευθυνών αλλά και προς την πλευρά των επιδημιολόγων και της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Δηλαδή, όπως έγραψε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης «λένε οι εισαγγελικές αρχές, ότι αν τελέστηκε ποινικό αδίκημα, ύποπτοι τέλεσης είναι τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και όχι η κυβέρνηση. Φαίνεται πως οι γιατροί της Επιτροπής θα λειτουργήσουν όχι μόνο σαν πρόσχημα λήψης όλων των κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά και ως “μπροστινοί” (ή “αυτοφοράκηδες” όπως λέμε μεταξύ μας) για τυχόν ποινικές ευθύνες».

Είναι προφανές ότι η κατάσταση και για την κυβέρνηση, και για τους επιστημονικούς της συμβούλους γίνεται εξαιρετικά σοβαρή. Κι εάν στα δύο συγκεκριμένα γεγονότα προστεθεί η πάντοτε ανοιχτή υπόθεση με τις διπλές καταγραφές στοιχείων από τον ΕΟΔΥ, καθώς και το θολό τοπίο γύρω από την μαζική προμήθεια και χρήση των –όχι απολύτως αξιόπιστων – rapid tests μπορεί και να ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.

Ads

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολύ σοβαρά, δεν μπορούν να παρακαμφθούν ούτε δια της επικοινωνίας, ούτε δια της μιντιακής σιωπής και άπτονται πλέον, σε μεγάλο βαθμό, της έρευνας της Δικαιοσύνης.

Εκτός από την Κοζάνη άλλες δέκα περιοχές της χώρας βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, με την επίκληση υψηλού επιδημιολογικού φορτίου: Δυτική Ατική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα), Ροδόπη (Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο, τοπικές κοινότητες του Δήμου Αρριαννών), Κάλυμνος, Φθιώτιδα (Ανθήλη, τοπική κοινότητα του Δήμου Λαμιέων), Φλώρινα (Κέλλη, τοπική κοινότητα του Δήμου Αμύνταιου), Βοιωτία, Λασίθι (Παλαίκαστρο, τοπική κοινότητα του δήμου Σητείας, Λέσβος, Αργολίδα κι δήμος Σπάρτης.

Γνωρίζει – και πολύ περισσότερο, εγγυάται – η κυβέρνηση εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία με τα οποία επιβλήθηκε οικονομική ασφυξία σ’ αυτές τις περιοχές είναι πραγματικά ή πλασματικά, όπως της Κοζάνης; Γνωρίζει – και εγγυάται – η επιτροπή των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας εάν τα στοιχεία με τα οποία κάνει τις εισηγήσεις για να κλείσουν, ή να μην κλείσουν, συγκεκριμένες περιοχές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν έδωσε απαντήσεις στην χθεσινή ενημέρωση. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την πάγια πλέον πρακτική του, δεν ήταν ούτε χθες παρών. Και ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας παραμένει άφαντος από την ημέρα που αποκαλύφθηκε το θέμα με τα διπλά αρχεία του Οργανισμού του οποίου προίσταται.

Οι μόνες απαντήσεις παραμένουν οι διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στον ANT1. Σύμφωνα με αυτές δεν υπήρξε ποτέ εισήγηση των λοιμωξιολόγων για να κλείσει η Θεσσαλονίκη, η εκθετική έξαρση της πανδημίας στην πόλη προέκυψε στα μέσα Νοεμβρίου και όχι μετά την γιορτή του Αγίου Δημητρίου, και εν τέλει η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες στην πανδημία.

Το πρόβλημα για τους επιδημιολόγους ίσως είναι ότι οι εν λόγω διαβεβαιώσεις δεν συνιστούν νομικά επιχειρήματα σε περίπτωση που οι ίδιοι ερωτηθούν από τη Δικαιοσύνη.