Ο γόρδιος δεσμός του ελληνικού χρέους τίθεται επί τάπητος από σήμερα, αρχής γενομένης από το ραντεβού της Ανγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ το απόγευμα στο Βερολίνο και με κομβικό χρονικό ορίζοντα την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ από τις 21 έως τις 23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Ads

Τελικές αποφάσεις, και πολύ περισσότερο ανακοινώσεις, δεν αναμένονται στη σημερινή συνάντηση, η οποία γίνεται στο πλαίσιο σειράς επαφών που θα έχει η γερμανίδα καγκελάριος με τους επικεφαλής των μεγάλων διεθνών οργανισμών εν όψει της της γερμανικής προεδρίας στην G20 – επαφών, που πλην της Κριστίν Λαγκάρντ, περιλαμβάνουν επίσης τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, , τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Παγκόσμιου Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ΙLO Γκάι Ράιντερ.

Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι στο τετ-α-τετ του Βερολίνου θα μπει, έστω και «σφήνα», το ελληνικό ζήτημα καθώς το προσύμφωνο της Μάλτας για το κλείσιμο της αξιολόγησης μεταθέτει πλέον όλο το βάρος για την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας στην υπέρβαση του χρόνιου χάσματος μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.

Το μήνυμα της Λαγκάρντ

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, άλλωστε, φρόντισε πριν από λίγες μέρες να καταστήσει απολύτως ξεκάθαρη τη θέση της διαμηνύοντας ότι για να μετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα όπως αξιώνει παγίως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν αρκούν οι μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα, αλλά χρειάζεται και «λιγότερο χρέος».

Ads

«Δεν εναρμονίζομαι με τον Σόιμπλε ο οποίος λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση χρέους. Εμείς στο ΔΝΤ θεωρούμε πως χρειάζεται λιγότερο χρέος», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Με αυτό το δεδομένο η λύση που αναζητείται είναι μια ήπιας μορφής μεν αναδιάρθρωση που δεν θα παραπέμπει σε «κούρεμα» αλλά παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο να χαρακτηρίσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Η «ήπια» φόρμουλα ελάφρυνσης του Σόιμπλε

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις της Handelsblatt και του  Spiegel,  η ήπια αυτή φόρμουλα για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποκλείει οποιαδήποτε πραγματική μείωση των επιτοκίων και περιλαμβάνει μόνον νέα επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων – κατά πληροφορίες κατά 3 με 5 χρόνια, στα 35,5 με 37,5 αντίστοιχα – και ίσως και μια ακόμη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων που έχουν απομείνει σε σταθερά.

Η Handelsblatt μάλιστα είχε δημοσιεύσει έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με βάση το οποίο ένα πάγωμα των επιτοκίων έως το 2040 θα στοίχισε 120 δισ. ευρώ στους δανειστές.

Κατά τις πληροφορίες επίσης του γερμανικού Τύπου την εν λόγω ήπια φόρμουλα ελάφρυνσης του χρέους είχε παρουσιάσει η Ανγκελα Μέρκελ στην Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο.

Στη σκιά όμως των ισχυρών επιφυλάξεων της κυβέρνησης Τραμπ για την περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ευρώπη και υπό το βάρος των δύο προηγούμενων αποτυχημένων Μνημονίων, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εισηγηθεί η Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΣ του Ταμείου να «κηρύξει» βιώσιμο το ελληνικό χρέος μόνον και μόνον με μία επιμήκυνση των λήξεων των δανείων.

FT: Η ηθική υποχρέωση των δανειστών της Ελλάδας

Το δεδομένο, ωστόσο, είναι πως πλέον και οι δύο πλευρές καλούνται να αντιμετωπίσουν ευθέως το ζήτημα και, κυρίως, τις μεταξύ τους διαφωνίες καθώς, μετά τη Βαλέτα, το άλλοθι των ελληνικών καθυστερήσεων δεν υφίσταται.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας», γράφουν χαρακτηριστικά σήμερα οι Financial Times, «πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα το δυνατόν νωρίτερα. Εχουν, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, την ηθική υποχρέωση να βάλουν τέλος στα επαναλαμβανόμενα «διπλωματικά επεισόδια» καθώς η μια ή η άλλη πληρωμή πλησιάζει».
«Η διαμάχη ΔΝΤ – Γερμνίας δεν μπορεί να τραβήξει κι άλλο»

Από την πελυρά της, και η γερμανική Handelsblatt σημειώνει ότι η καταρχήν συμφωνία στη Μάλτα αποτελεί ένδειξη ότι οι διασώστες της Ελλάδας έκαναν ένα βήμα σύγκλισης χωρίς όμως επί της ουσίας να έχει λυθεί ο πυρήνας της διένεξης που είναι η βιωσιμότητα του δυσθεώρητου ελληνικού χρέους.

«Το ΔΝΤ συνδέει την συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα με την ελάφρυνση του χρέους μαζί με συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέχρι το καλοκαίρι ενώ ο Σόιμπλε το απορρίπτει αλλά εμμένει στην οικονομική συμμετοχή του Ταμείου» αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει: «Μένει να δούμε ποια από τις δύο πλευρές τελικά θα λυγίσει, αυτή η διαμάχη δεν πρέπει να τραβήξει κι άλλο σε μάκρος».