Εκτενές ρεπορτάζ δημοσιεύει σήμερα η αγγλόφωνη εφημερίδα των Βρυξελλών, Brussels Times, για το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα, ενόψει και της σχετικής συζήτησης που θα λάβει χώρα σε λίγη ώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ads

Η εφημερίδα φιλοξενεί στο ρεπορτάζ της συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,  Στέλιου Κούλογλου, που είναι μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, PEGA, η οποία διερευνά το σκάνδαλο υποκλοπών: «Η πρακτική των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, μοιάζει με αυτή της ανατολικής Γερμανίας και της Στάζι», λέει ο Στ. Κούλογλου, παρατηρώντας ότι, πε΄΄ραν του σκανδάλου αυτού καθ’αυτού,  και η ίδια η αντιμετώπιση του από την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί ευθεία επίθεση στο Κράτος Δικαίου, με την προσπάθεια υπονόμευσης των Ανεξάρτητων Αρχών ή τον διορισμό Γενικού Εισαγγελέα, που αντί να διερευνήσει την υπόθεση, ξεκίνησε με την διερεύνηση της διαρροής της στον Τύπο.

Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Υποκλοπές και διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα στο επίκεντρο της Ολομέλειας

Απαντώντας δε στις κατηγορίες των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ δυσφημεί την Ελλάδα στο εξωτερικό προκαλώντας τη σημερινή συζήτηση, ο Στ. Κούλογλου απαντά ότι «η ΝΔ είναι αυτή που δυσφημεί την χώρα με αυτό το σκάνδαλο, τις επαναπροωθήσεις, τα SLAPPs σε βάρος δημοσιογράφων και την κατρακύλα στους δείκτες για την Ελευθερία του Τύπου».

Ads

Ολόκληρο το ρεπορτάζ των Brussels Times:

Όπως η Στάζι: Το σκάνδαλο υποκλοπών  της Ελλάδας κλιμακώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητηθεί το απόγευμα της Τετάρτης το σκάνδαλο υποκλοπών της Ελλάδας, αυτό που ονομάστηκε ελληνικό Watergate. Πριν από τη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής της αντιπολίτευσης, Στέλιος Κούλογλου, είπε στους Brussels Times ότι το σύστημα κατασκοπείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε «να ανταγωνιστεί την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία και τη Στάζι».

«Η Ελλάδα αναφέρεται πλέον στην ίδια ομάδα με την Ουγγαρία και την Πολωνία. Εάν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε κυρώσεις. Για αυτήν την κατάσταση, η Νέα Δημοκρατία είναι απόλυτα υπεύθυνη», δήλωσε στους Brussels Times ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου..

Η ιστορία κερδίζει δυναμική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα καθώς το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από τις Υπηρεσίες Πληροφορικής του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας κυβερνοασφάλειας στο τηλέφωνο του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Έκτοτε, η επιτροπή PEGA (που συστάθηκε για τη διερεύνηση του σκανδάλου υποκλοπών) εξετάζει την υπόθεση.

Το θέμα θα συζητηθεί το απόγευμα της Τετάρτης, στο πλαίσιο της «διάβρωσης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα». Θα αξιολογήσει τόσο το σκάνδαλο των υποκλοπών όσο και τη γενική ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Με τις επόμενες εκλογές μέχρι τον Ιούλιο του 2023, οι πολιτικές συνέπειες θα μπορούσαν να γίνουν άσχημες, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Πριν από λίγες εβδομάδες το ελληνικό κυβερνών κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβίωσε από πρόταση μομφής που υπέβαλε το κόμμα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον χειρισμό του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών από τη συντηρητική κυβέρνηση, ο αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε έκτοτε ότι το κόμμα του θα απέχει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέχρι να διεξαχθούν εθνικές εκλογές.

Ο Κούλογλου ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στο σκάνδαλο και τους κατηγορεί ότι έχουν διαβρώσει περαιτέρω το κράτος δικαίου. Πρώτα απειλώντας την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων (ΑΔΑΕ) και στη συνέχεια διορίζοντας Γενικό Εισαγγελέα που «αντί να ερευνήσει το σκάνδαλο, αρχικά προσπάθησε να ερευνήσει ποιος το διέρρευσε στον Τύπο».

Η κυβέρνηση επέμεινε ότι η παρακολούθηση πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και των δικών της υπουργών ήταν νόμιμη και έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας. «Είναι ένα κατάφωρο ψέμα και έχει αποδειχθεί», δήλωσε ο Κούλογλου. «Κατασκόπευαν τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και πολλούς υπουργούς και αξιωματούχους της κυβέρνησης. Αν αποτελούσαν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, γιατί παρέμειναν στις θέσεις τους;»

Ο Κούλογλου σκιαγραφεί την έκταση του συστήματος παρακολούθησης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατασκόπευε τα μέλη της οικογένειάς του, όπως την αδελφή του και τον ανιψιό του που είναι σήμερα Δήμαρχος Αθηναίων. «Ήταν ένα παρανοϊκό σύστημα για να βρει βρωμιές για όλους και μετά να προσπαθήσει να τους χειραγωγήσει».

Ο Κούλογλου απορρίπτει κατηγορηματικά το επιχείρημα νομιμότητας του Μητσοτάκη: «Χρησιμοποιούσε και το Predator ως παράλληλο σύστημα για πλήρη παρακολούθηση. Το Predator είναι ξεκάθαρα παράνομο. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απορρίπτουν τις καταγγελίες και όσους τις υποστηρίζουν. Η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ με ένα tweet κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δυσφημούν την Ελλάδα στο εξωτερικό» προκαλώντας συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απαντώντας, ο Κούλογλου τονίζει ότι «δεν είναι ο Σύριζα που συκοφαντεί την Ελλάδα διεθνώς, αλλά η Νέα Δημοκρατία με αυτό το σκάνδαλο, τις επαναπροωθήσεις, τα SLAPPs σε βάρος δημοσιογράφων και την κατρακύλα στους δείκτες για την Ελευθερία του Τύπου». Μιλώντας στην Ολομέλεια την Τρίτη, η Βόζεμπεργκ κατήγγειλε ευρωβουλευτές από άλλα κράτη μέλη που είχαν μιλήσει για σκάνδαλο υποκλοπών, λέγοντας ότι «παρεμβαίνουν στην προεκλογική περίοδο» και απέρριψε τους ισχυρισμούς τους ως «αβάσιμους».

«Κατανοώ ότι κάθε ευρωβουλευτής της Ομάδας του ΕΛΚ, στην οποία είναι μέλος η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται σε δύσκολη θέση: πρέπει να υπερασπιστεί το κόμμα-μέλος αλλά και την αξιοπρέπεια του», είπε ο Κούλογλου.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς το συνεχιζόμενο σκάνδαλο θα επηρεάσει τις επερχόμενες εκλογές, ο Κούλογλου λέει ότι το θέμα μετά βίας καλύπτεται από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης. Ο Μητσοτάκης επικρίθηκε ευρέως όταν η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έπεσε από την 70η στην 108η θέση το 2022. Ο Κούλογλου πιστεύει ότι η ψήφος θα επηρεαστεί κυρίως από άλλα θέματα.

Οι Έλληνες έχουν άλλες προτεραιότητες καθώς η χώρα τους έχει γίνει μια από τις φτωχότερες στην ΕΕ με ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και με την υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Κούλογλου επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος: «Συμμετέχει στις προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκαλύψει το σκάνδαλο».

Ενώ η επιτροπή PEGA έχει εκπονήσει μια έκθεση που καταδεικνύει περιπτώσεις στην Ισπανία, την Πολωνία, την Κύπρο και την Ουγγαρία, η Ελλάδα θεωρείται πλέον ως η «αποθέωση του συστήματος». Ο Κούλογλου παρομοίασε την πρακτική παρακολουθήσεων στην Ελλάδα με αυτή  της «κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας και της Στάζι».

Το να θέτεις πολίτες υπό παρακολούθηση, λέει ο Κούλογλου, το να έχεις εκτεθειμένες τις πιο προσωπικές σου στιγμές, συνιστά ευρεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου. «Στερεί από ένα άτομο την ικανότητα να ενεργεί ελεύθερα. Είναι ενάντια στη δημοκρατία και τις ευρωπαϊκές αξίες. Η ΕΕ πρέπει να δράσει γρήγορα κατά των κατασκοπευτικών λογισμικών».