Ανέκρουσε πρύμναν, μετά τις αντιδράσεις, από την θέση του κατά της δημοσιοποίησης επωνυμιών εταιρειών που κατηγορούνται για αισχροκέρδεια, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και την Τρίτη προανήγγειλε σχετική νομοθετική ρύθμιση

Ads

Μέχρι και χθες ο υπουργός επικαλούνταν προσωπικά δεδομένα και νομικά κωλύματα. Την Δευτέρα μάλιστα, ο ίδιος συνέκρινε το εν λόγω αίτημα, με τις αντιδράσεις κατά της κατηγορουμένης για την δολοφονία του παιδιού της, Ρούλας Πισπιρίγκου:

«Όσοι απαιτούν να δίνονται στη δημοσιότητα οι επωνυμίες των επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών, είναι σαν το εξαγριωμένο πλήθος που πήγε έξω από το σπίτι της Πισπιρίγκου να λιντσάρει», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδη μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Μετά τις αντιδράσεις και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική ερώτηση, από τη βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την «προστασία του καταναλωτή».

Ads

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι έκτακτες συνθήκες αναγκάζουν την κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση διάταξη ανάλογη με εκείνη που ίσχυε για την περίοδο της πανδημίας.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής και προς τις επιχειρήσεις και προς τους δικαστές που θα κληθούν να κρίνουν τη διάταξη, κρίνουμε ότι οι έκτακτες συνθήκες του πολέμου δεν μας επιτρέπουν να δρούμε πυροσβεστικά αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά. Θα φέρουμε διάταξη, κατά πρότυπα της διάταξης λόγω covid, για να μπορεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να δημοσιοποιεί τις επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας. Πάντα θα υπάρχει επιφύλαξη της όποιας δικαστικής απόφασης της διοικητικής αυτής πράξεως από το δικαστήριο. Όμως αυτήν τη στιγμή, για μένα την ώρα του πολέμου, η αισχροκέρδεια είναι μαυραγοριτισμός. Είμαστε σε εποχή που δεν μπορεί κανένας να βγάζει περισσότερο κέρδος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι υπάρχει παγκόσμιος πληθωρισμός και ότι υπάρχει πολύ μεγάλη εισαγόμενη ακρίβεια και πάνω σε αυτό να πατάει για να κερδίζει περισσότερα χρήματα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι ήδη οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και αποδίδουν. «Είναι βούληση του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και εμού προσωπικά ότι δεν θα φεισθούμε κανενός εργαλείου, για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, να περάσουμε τη μεγάλη πρόκληση της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία και αν χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, θα είμαστε εδώ για να το κάνουμε», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι ο Α. Γεωργιάδης, είχε κάνει προ ημερών νύξη για το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των ονομάτων, αλλά μόνο σε περίπτωση υποτροπής. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ζήτημα προσωπικών δεδομένων και υπάρχουν και διάφορα νομικά ζητήματα, π.χ. τι θα συνέβαινε αν τους “κράζαμε” και σε ένα δικαστήριο, έπεφτε το πρόστιμο; Ποιος θα πλήρωνε τη λεγόμενη ηθική βλάβη; Άρα νομικά δεν είναι τόσο απλό. Είμαι σε σκέψη να εισηγηθώ μία διάταξη στη Βουλή όπου σε περιπτώσεις υποτροπής, όταν π.χ. μια αλυσίδα εξακολουθεί να κάνει παράβαση και μάλιστα μεγάλη, τότε να μπορώ να κάνω τη δημόσια ανακοίνωση» είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή.