Δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, αλλά εφαρμογή όσων έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, υποστηρίζει ο οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και επικεφαλής των μελετών για την Ελλάδα Κλοντ Τζορνό, σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική. Ακόμα, πρόσθεσε ότι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι απαραίτητη, καθώς η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που είναι και το ζητούμενο, μπορεί επίσης να επιτευχθεί με αύξηση της παραγωγικότητας.

Ads

Ωστόσο, ο Τζορνό τάσσεται υπέρ της θέσπισης μισθού κάτω του κατώτατου, ώστε να εισέρχονται πιο εύκολα στην αγορά εργασίας κάποιες ομάδες, όπως οι νέοι, και τονίζει ότι τα υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σημαίνουν ότι ο στόχος για έλλειμμα 3% δεν είναι αρκετός για τη χώρα μας, η οποία θα πρέπει να στοχεύει σε μηδενικά ελλείμματα ή και πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, μέχρι το χρέος να φτάσει σε βιώσιμα επίπεδα.

Παράλληλα, να μειώσουν το έλλειμμά τους χωρίς να βλάψουν την ανάπτυξη αποφάσισαν σήμερα τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την τελική διακήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της ετήσιας υπουργικής συνόδου του Οργανισμού στο Παρίσι.

«Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε αξιόπιστα και διαφανή σχέδια μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας», σημειώνουν οι 31 χώρες μέλη του οργανισμού στην τελική διακήρυξή τους. Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται, αλλά σημείωσε επίσης ότι η κρίση του χρέους στην Ευρώπη δημιουργεί αυξημένους κινδύνους για την ανάπτυξη.

Ads

Η Γερμανία έριξε λάδι στη φωτιά της κρίσης υποστηρίζει αξιωματούχος της ΕΚΤ

«Μια μεγάλη χώρα της ζώνης του ευρώ έριξε λάδι στη φωτιά εν μέσω της ελληνικής κρίσης» δήλωσε σήμερα ο Ιταλός Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναφερόμενος εμμέσως στη Γερμανία.

«Σε μία μεγάλη χώρα της ζώνης του ευρώ πίστευαν ότι δεν θα κέρδιζαν την υποστήριξη της κοινής γνώμης για γρήγορη δράση (για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα) παρά μόνο δραματοποιώντας την κατάσταση, για παράδειγμα δηλώνοντας ότι «το ευρώ κινδυνεύει» ή αναφέροντας την πιθανότητα εξόδου μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ» πρόσθεσε ο Σμάγκι κατά τη διάρκεια μίας σύσκεψης στο Ραμπάτ του Μαρόκου. «Όμως δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι εν μέσω οικονομικής αναταραχής αυτές οι δηλώσεις ήταν σα να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και ότι μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος διάσωσης», κατέληξε.

Επισημάνσεις Γαλλίας για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας

«Το σχήμα των εγγυήσεων για τα επείγοντα χρέη, από τουλάχιστον 440 δισ.ευρώ, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στα μέλη της ευρωζώνης, αποτέλεσε μία ντε φάκτ” τροποποίηση διατάξεων ισχυουσών συνθηκών στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου, αναθεωρώντας ουσιωδώς τους κανόνες της ΕΕ|, τόνισε σήμερα μιλώντας στους Financial Times ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας, Πιερ Λελούς.

«Αυτό, αποτελεί μία τεράστια αλλαγή. Έτσι εξηγείται η επιφυλακτικότητα με την οποία (η αλλαγή) αντιμετωπίζεται», πρόσθεσε. Πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν ότι αυτές οι επισημάνσεις ενδέχεται να προκαλέσουν “αναταράξεις” στην ευρωζώνη.

Η Γερμανία επιμένει ότι πρόκειται για έναν “προσωρινό μηχανισμό”, για τα μέλη της ζώνης του ευρώ με δημοσιονομική δυσχέρεια, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός σε τίποτε, απολύτως, δεν αλλάζει το κοινοτικό δίκαιο. Συμφώνησε πάντως ο κ. Λελούς με την εκτίμηση Μέρκελ, ότι δηλαδή»”δεν νοείται η ευρωζώνη ως ζώνη τράνζιτ, όπου πλούσιοι επιδοτούν φτωχούς».

Ακόμα, ο κ. Λελούς διέψευσε ότι εξαιτίας της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης έχουν δυσχερανθεί οι σχέσεις Παρισιού-Βερολίνου, αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης και χειρισμού της.