Αντιδράσεις προκαλεί η ειδυλλιακή εικόνα με την οποία περιέγραψε ο υπουργός Υγείας την προετοιμασία της κυβέρνησης και την κατάσταση στο ΕΣΥ, κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, τη Δευτέρα.

Ads

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, το υπουργείο και ο ΕΟΔΥ είχαν προετοιμαστεί από τα μέσα Ιανουαρίου για την έλευση του κοροναϊού και είχαν καταρτίσει εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Όμως στις 31 Ιανουαρίου μετά από την ενημέρωση του πρωθυπουργού από του δύο άνδρες, ο Πρόεδρος  του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας  είχε δηλώσει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου: «Είναι μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα και μέτρια θνητότητα, σαν μια βαριά γρίπη. Άρα και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας, δε χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Είμαστε έτοιμοι».

Αλλωστε, παρά το εθνικό σχέδιο που θεωρητικά υπήρχε για τον κοροναϊό, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε στις 24 Φεβρουαρίου ότι δεν χρειάζεται η λήψη επιπλέον μέτρων ενώ τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας ελήφθησαν πολύ αργότερα. Μάλιστα, τις πρώτες μέρες του Μαρτίου ο ΕΟΔΥ κατηγορήθηκε για το γεγονός ότι δεν ενεργοποίησε τα αναγκαία πρωτόκολλα σε Ηλεία και Καστοριά, με αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού. 

Αντιδράσεις προκαλεί επίσης η αναφορά του υπουργού Υγείας στις προμήθειες καθώς καθημερινά καταγγέλλονται τραγικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προφύλαξης, αναπνευστήρες και αντιδραστήρια ακόμη και στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας. Μάλιστα πρόσφατα ο ΕΟΔΥ απέστειλε οδηγίες προς τους εργαζόμενους για τους τρόπους προστασίας όταν δεν υπάρχουν τα βασική είδη ατομικής προστασίας, προκαλώντας την αγανάκτηση των υγειονομικών. «Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προμήθειες, προχωρήσαμε σε αγορές όλων των αναγκαίων μέσων» είπε και σημείωσε ότι υπάρχει διεθνής μάχη για τη διαθεσιμότητα των υλικών και η κυβέρνηση έχει ναυλώσει cargojet για την προμήθεια υλικού από την Κίνα.

Περί ΜΕΘ και προσλήψεων

«Το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει και στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν αναλάβει 176 γιατροί, έχουν εγκριθεί 2145 προσλήψεις, 431 γιατροί και 1714 νοσηλευτές. Θα προσληφθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερα. Καθημερινά εγκρίνονται κι άλλες με βάση τις ανάγκες» ανέφερε για το προσωπικό αν και είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ανέστειλε μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση τις προσλήψεις 4.000 γιατρών και μόλις πρόσφατα άρχισαν να αναλαμβάνουν υπηρεσία νοσηλευτές και ένας μικρός αριθμός γιατρών, σε όγκο πολύ μικρότερο από τις ανάγκες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας.

Ads

Μάλιστα όπως αναφέρουν πηγές του χώρου της υγείας, για την πλήρωση των 2.000 θέσεων -που προκηρύχθηκαν μόλις στις 24 Φεβρουαρίου- υπήρξαν 45.000 αιτήσεις, όμως η κυβέρνηση δεν προχωρά στην πρόσληψη από τους επιλαχόντες αλλά ζητά εθελοντές για να καλύψει τις ανάγκες.

Τέλος ο Β. Κικίλιας υποστήριξε ότι έχει υπάρξει μεγάλη αύξηση στις κλίνες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας, παραλείποντας βέβαια ότι οι ενέργειες για την αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας ξεκίνησαν μετά την έλευση της νόσου στην Ελλάδα.  «Πριν 2 μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, εμείς προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα έχουμε 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Έχουμε προσθέσει κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί είναι μέχρι σήμερα 2158. Οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με βάση τις ανάγκες» υποστήριξε.