«Ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος και θα συνεργαστούμε για να συνεχιστεί αυτή η πορεία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ads

Όπως είπε στο τελευταίο ταξίδι του ως Πρόεδρος «θεώρησε πως έπρεπε να επισκεφθεί την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία». «Καταλαβαίνουμε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα», είπε και ευχαρίστησε για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα.

Συνεχάρη δε την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία υποδέχονται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα. «Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη», τόνισε.

Η ΕΕ είναι κάτι καλό όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, επισήμανε ο Πρόεδρος Ομπάμα, στέλνοντας μήνυμα στο σύνολο των ευρωπαίων, ενώ για την τρομοκρατία στη Μ. Ανατολή είπε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαριστούμε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια». Καταλήγοντας ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως ανυπομονεί να βρεθεί και την Ακρόπολη, καθώς από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί. 

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Μπαράκ Ομπάμα, επισήμανε πως «οι Έλληνες σας θεωρούμε ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και ειλικρινή φίλο του ελληνικού λαού».

Ads

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη συμπαράστασή του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε μία περίοδο που, όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση». Εξέφρασε στη συνέχεια την πεποίθηση ότι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, «θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι είναι «πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα» και επανέλαβε την ανάγκη για μία «δίκαιη και βιωσιμη λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, το οποίο δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής λογικής, στρατό κατοχής καιι αναχρονιστικές εγγυήσεις».