Η λιτότητα δεν αρκεί για έξοδο από την κρίση, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο, η οποία διήρκεσε περίπου μια ώρα. «Αν η Ελλάδα πετύχει, και θα πετύχει, η επιτυχία της θα είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή», ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός. 

Ads

Όπως αναμενόταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Αντώνη Σαμαρά. «Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε», δήλωσε μεταξύ άλλων. Ο Ομπάμα αναγνώρισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις ωστόσο εκτίμησε πως «θα τα καταφέρει».
 
«Είναι σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο δημοσιονομικής σταθεροποίησης και διαχείρισης του χρέους. Αλλά είναι επίσης σημαντική η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, γιατί γνωρίζουμε από την ιστορία ότι οι χώρες που αναπτύσσονται, εκεί όπου υπάρχει εργασία και παραγωγικότητα, είναι πιο εύκολο να μειώσουν το χρέος τους» ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός Σαμαράς είναι δεσμευμένος να αναλάβει τις σκληρές προσπάθειες που απαιτούνται, αλλά είδα ότι θέλει να διασφαλίσει ότι ο ελληνικός λαός θα δει φως στην άκρη του τούνελ».

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήσαν επίσης για τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις, την τρομοκρατία αλλά και για το ευρύτερο περιβάλλον στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να υποστηριζει πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο. «Είμαστε υπερήφανοι για τη φιλία με τον ελληνικό λαό», δήλωσε.
 
Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του δήλωσε πως οι δύο χώρες είναι κάτι περισσότερο από σύμμαχοι καθώς υποστηρίζουν τις ίδιες αξίες. Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και την ανεργία. Επίσης ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε στον Ομπάμα για τα ενεργειακά ζητήματα πως «βρήκαμε τεράστια αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή και θα μπορούσαμε με την αξιοποίηση αυτών να ικανοποιηθεί η ευρωπαϊκή ζήτηση ιδιαίτερα για φυσικό αέριο».

Καταλήγοντας ανέφερε πως τόνισε στον αμερικανό πρόεδρο ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να κάνει όσα περισσότερα μπορεί στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. 
 

Με την ολοκλήρωση των δηλώσεων ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για την υπόθεση του πρώην αμερικανού πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν και την ακύρωση του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. «Αύριο θα δώσω συνέντευξη Τύπου, γιατί δεν τα ρωτάτε αυτά αύριο;», απάντησε. 

Σημειώνεται πως στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιού, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, η σύμβουλος Ασφαλείας, Σούζαν Ράις, η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς. Επίσης σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση συμμετείχαν ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, κ. Ντένις Μακ Ντόναφ και ο κ. Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος εξέφρασε επίσης την «αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλουν».  Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι η συζήτηση, που διήρκεσε περίπου μια ώρα, ήταν «παραγωγική» και «επαναβεβαίωσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».
 
Σύμφωνα με την Ψάκι ο Τζον Κέρι «αναγνώρισε τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιεί η Ελλάδα, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη. Σημείωσε δε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό ο οποίος πραγματοποιεί αυτές τις σημαντικές αλλαγές».
 
Σύμφωνα πάντα με την Ψάκι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «συζήτησε τρόπους προώθησης της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία (για τις ΗΠΑ) να έχει έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην περιοχή». Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
 
Το πρωί της Πέμπτης ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με είκοσι ανώτατα στελέχη από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds παγκοσμίως, που διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ, Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε κυρίως το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας, το παρόν και το μέλλον, αλλά και γενικότερα οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο η συζήτηση εστιάσθηκε σε νέες ευκαιρίες σε βασικούς τομείς της οικονομίας για τους οποίους υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον.
 
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών μίλησαν για θετική πορεία της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά. Σημειώνεται ότι αρκετές από τις εταιρείες, που προσκλήθηκαν, είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν την πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον.
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διευθυντής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού, Δημήτρης Πτωχός, και ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece, Στέφανος Ησαΐας.

Ads