Η γερμανική Deutsche Bank είναι η μεγάλη ασθενής του ευρωπαϊκού, και όχι μόνο, τραπεζικού συστήματος. Η μετοχή της πέφτει και τα προβλήματα συσσωρεύονται τα τελευταία τρία χρόνια, χώρια τα σκάνδαλα που έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια σε πρόστιμα ή ακόμη διερευνώνται δικαστικά, όπως το ξέπλυμα μαύρου ρωσικού χρήματος.

Ads

Αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης, η πορεία της τράπεζας έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση των υπεύθυνων ηγετικών στελεχών της. Τις προάλλες, παραδείγματος χάριν, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του κ. Garth Ritchie,  επικεφαλής των επενδύσεων. To τμήμα του παρουσιάζει μειωμένα έσοδα τα τελευταία τρία χρόνια, ζημιές τα δύο τελευταία τρίμηνα και αναμένεται να καταρρεύσει το επόμενο διάστημα.

Για τις ανδραγαθίες του του αυτές, ο κ. Ritchie πήρε αποζημίωση μόλις … 11 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος John Cryan 10,9 εκατομμύρια. Για τους προηγούμενους και τα υπόλοιπα 7 ηγετικά στελέχη που επίσης απολύθηκαν ή αποχώρησαν τον τελευταίο χρόνο, η τράπεζα πλήρωσε συνολικά 52 εκατομμύρια (ο πίνακας από τους Financial Times, οι αριθμοί στο κάτω μέρος είναι τα εκατομμύρια). Μάλιστα ο κ. Ritchie θα είχε φύγει χωρίς αποζημίωση, αν το ΔΣ δεν ανανέωνε το συμβόλαιο του τον Σεπτέμβριο του 2018.

image

Ads

Αυτά τα «χρυσά αλεξίπτωτα» αποδεικνύουν απλώς ότι το χρηματοπιστωτικό φαγοπότι που οδήγησε στην κρίση του 2008 (η Deutsche Bank ήταν τότε ιδιαίτερα εκτεθειμένη στα στεγαστικά-τοξικά δάνεια στις ΗΠΑ) συνεχίζεται με το αζημίωτο. Σε βάρος των μικρομετόχων των τραπεζών, των φορολογούμενων που θα κληθούν να πληρώσουν την επόμενη κρίση αλλά και των απλών εργαζόμενων στις τράπεζες: στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης,  η Deutsche Bank ανακοίνωσε την απόλυση 18.000 υπαλλήλων της.