Με πλειοψηφική απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής απορρίφθηκε το αίτημα τριών ακροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης -Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη- να κληθεί στην ακρόαση φορέων η Ιερά Σύνοδος και η Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τα πνεύματα οξύνθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση όταν ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας, δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του ζητήματος και διερωτήθηκε πόσοι είναι οι γκέι ιερείς στη χώρα.

Ads

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και των Σπαρτιατών προανήγγειλαν την καταψήφιση του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι -μεταξύ άλλων- με την προωθούμενη ρύθμιση «καταργείται η πατρότητα και η μητρότητα», θέση που επίσης έχει διατυπωθεί από το ΚΚΕ, όπως και από την Ιερά Σύνοδο.

«Υπάρχει η πρόταση να προσκαλέσουμε την Ιερά Σύνοδο και τη Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους. Την Ορθοδοξία στην Ελλάδα την εκφράζει θεωρώ μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και οι ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Το Άγιο Όρος είναι μοναστική κοινότητα και όχι Εκκλησία. Σε σχέση με την Ιερά Σύνοδο και την Εκκλησία, όλοι έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μάλιστα, χθες το πρωί, στις εκκλησίες της χώρας, κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας, διαβάστηκε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, με την οποία εκφράζεται η αντίθεση της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών καθώς και στο ζήτημα της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

«Επίσης, έχει αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές επιστολή από την Ιερά Σύνοδο για τις απόψεις της Εκκλησίας για το υπό εξέταση νομοσχέδιο. Σε όλους εμάς τους βουλευτές είναι απολύτως γνωστές οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου, έχει αποσταλεί και προσωπική επιστολή σε κάθε ένα από εμάς. Προφανώς σεβόμαστε απόλυτα την Εκκλησία και απόλυτα σεβόμαστε το κατοχυρωμένο δικαίωμά της, να εκφράζεται ελεύθερα και να υπερασπίζεται τις θέσεις της άρα θεωρώ ότι δεν έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει» πρόσθεσε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Ads

Η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας, υποστήριξε ότι η Εκκλησία δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του πολιτικού γάμου και σχολιάζοντας τα αιτήματα είπε: «Να έρθει η εκκλησία να μας πει πόσοι είναι γκέι ιερείς».

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μπιμπίλας τόνισε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των γκέι ζευγαριών στο πλαίσιο μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις, πράγμα που ήδη έχει γίνει σε 36 πολιτισμένες χώρες κυρίως της Ευρώπης και της Αμερικής».

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας υπογράμμισε πως «είναι θέμα δημοκρατίας, γι’ αυτό κι η Πλεύση Ελευθερίας είναι υπέρ της υιοθεσίας και τεκνοθεσίας για όλους τους πολίτες, κάτι που ισχύει σήμερα για ανθρώπους μόνους, άνδρες και γυναίκες». «Δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός στο φύλο, ειδικά όσον αφορά την παρένθετη μητέρα στην τεκνοποιία, γιατί τότε μειώνονται τα δικαιώματα των γκέι ανδρών έναντι των γυναικών και αυτό το θεωρούμε απάνθρωπη διάκριση» σημείωσε.