Με νέα ομοβροντία απειλών και προειδοποιήσεων περί Grexit και χρεοκοπίας κλιμακώνεται η διεθνής πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για την χρηματοδότηση της χώρας.

Ads

Μπαράζ δημοσιευμάτων αλλά και «χρησμοί» θεσμικών παραγόντων φέρνουν ξανά σε πρώτο εναλλακτικά σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, με πρωταγωνιστές και πάλι τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Πρώτη η Ζeit έγραψε ότι το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός ευρώ, δημοσίευμα το οποίο ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Εuroinsight: Ποιες χώρες έχουν κάνει σχέδια για Grexit

Ads

Ακολούθησε το περιοδικό Euroinsight, το οποίο επικαλούμενο και αξιωματούχους των Βρυξελλών υποστηρίζει πως Γερμανία, Πορτογαλία, Κομισιόν και Eurogroup έχουν ήδη καταρτίσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για ενδεχόμενο Grexit. 

Πολλές, αν όχι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οργανισμοί και τράπεζες έχουν καταρτίσει σχέδια αντιμετώπισης μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη – ή τουλάχιστον για το σενάριο χρεοκοπίας – αλλά ελάχιστοι το παραδέχονται δημόσια καθώς δεν θέλουν να τρομάξουν τις αγορές, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Euroinsight. 

Το περιοδικό αναφέρει ότι διάφοροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί για τους οποίους εργάζονται έχουν εξετάσει τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πώς να τις περιορίσουν.

Σύμφωνα πάντως με ευρωπαίο παράγοντα που επίσης επικαλείται το Euroinsight, η ύπαρξη τέτοιων σχεδίων από χώρες μέλη και τους θεσμούς των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης είναι ιδιαίτερα πιθανή, αλλά ο κόσμος δεν θα έπρεπε να βλέπει τα σχέδια αυτά ως απόδειξη ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για Grexit. “Υποθέτω ότι κάπου στην Ευρώπη υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο ατυχήματος σε πυρηνικό εργοστάσιο, αλλά δεν περιμένω ότι θα υπάρξει κάποιο τέτοιο ατύχημα”, φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά.

Spiegel: Στα πρόθυρα εξόδου από το ευρώ η Ελλάδα

Στα «πρόθυρα εξόδου από το ευρώ» βλέπει την Ελλάδα και το Spiegel, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια: δε γίνεται τίποτα πια» 
Σε σχόλιο του περιοδικού αναφέρεται ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως πριν και από ακριβώς πέντε χρόνια. Ήρθε η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια: δε γίνεται τίποτα πια». 

Όπως επισημαίνει «60 μήνες είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, 240 δις ευρώ βοήθειας, πολλά λεφτά και τρεις αθηναϊκές κυβερνήσεις είναι αρκετή δόση πολιτικής. Παρόλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Μια ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να εξυπηρετήσει ληξιπρόθεσμα δάνεια. Πριν από σχεδόν ακριβώς πέντε χρόνια, η κατάσταση ήταν η ίδια. Όλος αυτός ο χρόνος, η πολιτική και τα χρήματα δεν άλλαξαν τίποτα».

Σύμφωνα με το άρθρο, το μόνο που κρατά την Ελλάδα ακόμη στο ευρώ είναι το γεγονός ότι κανείς δεν τολμά να βάλει τέλος σε αυτό το παιγνίδι. «Η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, κανείς δεν θέλει να αναλάβει μετέπειτα την ευθύνη». Ο σχολιαστής διερωτάται τι θα συμβεί εάν εκπνεύσει και αυτή η διορία. «Θα τεθεί νέα διορία; Πιθανότατα». Ενώ οι υπόλοιπες χώρες της ευρωκρίσης αρχίζουν να ανακάμπτουν, όπως επισημαίνει, στην Ελλάδα η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εξανεμίσει μέσα σε 100 μέρες τις έστω και μικρές επιτυχίες των προκατόχων της, τη μικρή ανάπτυξη, την εμπιστοσύνη, το (πρωτογενές) πλεόνασμα. 

Μποτόπουλος: Δεν αποκλείεται το ατύχημα

Το κλίμα της ανησυχίας συντήρησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος, δηλώνοντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα οικονομικό ατύχημα στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Graccident ο Κώστας Μποτόπουλος είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος λόγω του χαμένου χρόνου και της δυσκολίας για την εύρεση μίας συμφωνίας». 

Διαβάστε επίσης: