Για τη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων η οποία ανέρχεται στο 30% για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ καθώς και για το Κοινωνικό Μέρισμα ύψους 710 εκατ. Ευρώ που πρόκειται να δοθεί στους πολίτες, μίλησε σήμερα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ads

«Προχωράμε ήδη με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης ενός σχεδίου που μας έφερε με ασφάλεια στην έξοδο από τα μνημόνια και σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο, πιάνοντας τους στόχους του προγράμματος που κάποιοι αμφισβήτησαν ότι θα πιάναμε», είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση – τόνισε πως «σήμερα βρίσκεστε στον μεγαλύτερο εφιάλτη σας να έρχεστε και να ψηφίζετε ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ και λέγατε ότι δεν θα ψηφιστούν».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε επίσης δριμεία κριτική στους «εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ» που σήμερα «κουνούν το δάκτυλο, επειδή η κυβέρνηση δεν τον κατήργησε».

Η ομιλία του πρωθυπουργού:

«Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση πάνω από 5,5 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή κοντά στο 90% των φορολογουμένων», έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός.

Ads

Ειδικότερα είπε ότι με την σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

  • Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%. Αυτό το ποσό αναφέρεται σε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
  • Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21% και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.
  • Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10% και αφορά περίπου 600.000 πολίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε και παραδείγματα για το τι θα σημαίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ πρακτικά.

Όπως είπε:

  • Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει φέτος 157 ευρώ αντί για 224. Δηλαδή 67 ευρώ λιγότερα.
  • Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232. Δηλαδή 70 ευρώ λιγότερα.
  • Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290. Δηλαδή 79 ευρώ λιγότερα.

«Εμείς προχωράμε στοχευμένα, μελετημένα, με σαφή ταξικό προσανατολισμό για τους πολλούς, μια ταξική μονομέρεια που αφορά 5,5 εκατομμύρια, ενώ η δική σας μονομέρεια αναφέρεται σε μια ελίτ ολίγων, εκλεκτών», τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε ότι η κυβέρνηση έχει προβλέψει επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΔΙΑ κατά 20% για το 2020, που θα φτάσει το 50% για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Κοινωνικό μέρισμα 710 εκατ. ευρώ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κοινωνικό Μέρισμα που η κυβέρνηση θα διανείμει για τρίτη διαδοχική χρονιά και φέτος.

«Από την υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος έχουμε τη δυνατότητα και δίνουμε αντίστοιχο με το περσινό ποσό», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και σημείωσε ότι αρχικά προβλέπεται το ποσό των 710 εκατ. ευρώ κι ανάλογα με τις προσαρμογές μπορεί να υπάρξει και σχετική αύξηση.

Είπε ότι το ακριβές ύψος και τα κριτήρια θα καθοριστούν με ΚΥΑ κι ότι την Τρίτη θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους,  ώστε στις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Σύμφωνα με την σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

«Οι πρώτες 100 μέρες εκτός μνημονίου θα είναι μόνο η αρχή»

«Στις 21 Αυγούστου ανακοινώσαμε την έξοδο της χώρας μετά από 8 χρόνια από τα μνημόνια, που συρρίκνωσαν την οικονομία, διέλυσαν την κοινωνία, αναδιαμόρφωσαν το πολιτικό σύστημα», είπε επίσης ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας πως όταν παρουσίαζε από την Ιθάκη την έξοδο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητούσε από το γραφείο του ότι έχουμε αυτή την έξοδο από τα μνημόνια και μίλησε πάλι για το τέταρτο μνημόνιο. «Οι πρώτες 100 μέρες εκτός μνημονίου θα είναι μόνο η αρχή», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάνοντας έναν απολογισμός των δράσεων της κυβέρνησης από την Ιθάκη μέχρι σήμερα, ο κ. Τσίπρας είπε:

  • Νομοθετήσαμε την αποκατάσταση της αδικίας με την απόδοση των αναδρομικών στους ένστολους και τους δημόσιους λειτουργούς.
  • Προχωρήσαμε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες.
  • Νομοθετούμε την ουσιαστική μείωση του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που διαθέτουν χαμηλή ή μεσαία περιουσία.
  • Προχωρούμε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.
  • Καταθέτουμε και σύντομα διανέμουμε κοινωνικό μέρισμα για 1,4 εκατ. νοικοκυριά.
  • Συνεχίζουμε με την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, με μέτρα ενίσυχσης των φτωχών νοικοκυριών, της μεσαίας διαστρωμάτωσης, συνεχίζουμε ώσπου η μεγάλη πλειοψηφία του λαού να μπορέσει να αισθανθεί στην καθημερινότητά της την έξοδο από την αυτή την καταστροφική οκταετία».

«Τον Οκτώβριο του ‘19, πριν από το 2020 που είναι μετεκλογική χρονιά, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει και πρέπει να είναι φανερό στο λαό μεταξύ ποιων εκδοχών θα κληθεί να αποφασίσει: από τη μια μεριά αυτή η μελετημένη, στοχευμένη, νοικοκυρεμένη προσπάθεια, ο δημοσιονομικός χώρος που δεν είναι τεράστιος αλλά είναι αυτός που δίνει ελαφρύνσεις στοχευμένα στις κοινωνικές κατηγορίες που επλήγησαν και από την άλλη το σχέδιο της ΝΔ που αφορά μόνο την ελίτ», κατέληξε ο πρωθυπουργός.