Ομαλά εξελίχθηκε η μετασεισμική ακολουθία στη Λέσβο μέχρι και το πρωί της Κυριακής, με το φαινόμενο που ξεκίνησε χθες Σαββάτο τα χαράματα να εκτονώνεται με πολλούς μετασεισμούς, όχι μεγαλύτερους των τριών βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ads

Από το πρωί στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου στη βόρεια Λέσβο βρίσκονται προκειμένου να εξετάσουν τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής της σεισμικής διεργασίας ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, όπως και ο καθηγητής Νίκος Ζούρος από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Αύριο, Δευτέρα, κλιμάκιο μηχανικών από την Αθήνα θα επισκεφθεί το νησί προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στα κτίρια όπου έχουν αναφερθεί ζημιές, ιδιωτικά και δημόσια. Επίσης με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου αύριο δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, προκειμένου να ελεγχθούν στο σύνολό τους για τυχόν ζημιές.

Ε. Λέκκας από Λέσβο: Θέλουμε σεισμούς 4-4,5 R για μετασεισμική ακολουθία

Ads

«Εδώ αναδεικνύονται τα προβλήματα του παρελθόντος, προβλήματα τα οποία είχαν εμφανιστεί αρκετές δεκαετίες πριν με καταπτώσεις βραχωδών μαζών και κυρίως σε ιστορικούς χώρους, όπως εδώ στο Κάστρο», διαμήνυσε από τη Λέσβο ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ. «Χρειαζόμαστε και ένα σεισμό 4 ή 4,5 Ρίχτερ για να είμαστε βέβαιοι ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία» επισήμανε, ενώ από την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές έκρινε την εικόνα των υποδομών «ικανοποιητική» με ορισμένα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και 50 περίπου κατασκευές με μικρές υλικές ζημιές.

«Προβλήματα τα οποία είχαν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν», όπως επισημαίνει «αλλά εμφανίστηκαν εκ νέου και θέλουν μία νέα παρέμβαση τώρα, έτσι ώστε να είναι ασφαλής ο οικισμός της Μήθυμνας και να μην έχουμε προβλήματα».

«Ο σεισμός λοιπόν ανέδειξε τα παλιά προβλήματα τα οποία υπήρχαν εδώ. Βεβαίως είναι ένας δύσκολος χώρος γιατί είναι επικρεμάμενοι όγκοι πάνω από κατοικημένες περιοχές, από κατοικίες αφενός και αφετέρου είναι και αρχαιολογικός χώρος, οπότε το πρόβλημα είναι σύνθετο» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε «είμαστε στο επίπεδο της αναγνώρισης της κατάστασης μετά το νέο σεισμό, μετά τους σεισμούς που είχαμε το τελευταίο διήμερο. Θέλουν μία εξειδικευμένη διαδικασία εξειδικευμένες μελέτες, έτσι ώστε αφενός μεν να υπάρχει ασφάλεια για τους κατοίκους, αφετέρου να μην προσβάλλεται το περιβάλλον, το φυσικό περιβάλλον αλλά και και ο αρχαιολογικός χώρος. Είναι μία εξειδικευμένη διαδικασία η οποία θα δρομολογηθεί φαντάζομαι από τον κ. Δήμαρχο στη συνέχεια, έτσι ώστε να μειωθεί ουσιαστικά ο κίνδυνος που είναι και ο στόχος ουσιαστικά της όλης παρέμβασης».

Όσον αφορά στη μετασεισμική ακολουθια σημείωσε πως «συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία με σεισμούς της τάξεως των δύο και τριών βαθμών και αυτό είναι θετικό. Μας κάνει αισιόδοξους ως προς την πορεία του φαινομένου για την εκτόνωση. Βεβαίως χρειαζόμαστε και ένα μεγάλο σεισμό. Αν θέλετε να έχουμε κάποιον 4 ή 4,5 R, έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι μπαίνουμε ασφαλώς σε μία μετασεισμική ακολουθία».

«Αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητική η εικόνα από τις υποδομές. Σε ορισμένες περιοχές το οδικό δίκτυο έχουμε προβλήματα τα οποία είναι εύκολα σχετικά να αντιμετωπιστούν. Έχουμε 50 περίπου κατασκευές οι οποίες έχουν κάποιες μικρές ζημιές. Και βέβαια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει μία ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση των ζημιών. Αλλά συνολικά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και από τον κύριο δήμαρχο εδώ στη Δυτική Λέσβο, αλλά και από τους υπόλοιπους φορείς» ενημέρωσε.