Υπό έντονη αμφισβήτηση τελεί ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά και τις δηλώσεις του στην Πολιτική Επιτροπή (ΠΕ) του κόμματος ότι το ζήτημα για αλλαγή ηγεσίας έχει κλείσει και πως η παράταξη δεν θα προσφύγει σε έκτακτο συνέδριο ανασυγκρότησης.

Ads

Ακολούθησε η παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την αντιπροεδρία του κόμματος, ο οποίος ζήτησε να «μπει ένα τέλος στη φοβική ΝΔ».

Ωστόσο, σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα έγινε η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σε ένα «εχθρικό» περιβάλλον, καθώς η πλειοψηφία της Π.Ε. είναι υπέρ του κ. Σαμαρά, δεν δίστασε και έθεσε εκ νέου το αίτημα για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου. «Ο κ. Σαμαράς φοβάται το συνέδριο για να μην τεθεί θέμα ηγεσίας. Ή θα βγει ενισχυμένος ο κ. Σαμαράς ή θα βγει ένας νέος αρχηγός», φέρεται να είπε η κυρία Μπακογιάννη στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη τη στιγμή, υπήρξαν αρκετές αποδοκιμασίες, αλλά και χειροκροτήματα. Πολλοί προεδρικοί φωνάζανε «έχουμε πρόεδρο εκλεγμένο από το λαό, σταμάτα επιτέλους». Η ίδια, μην υποχωρώντας από τις απόψεις της, είπε με νόημα: «Στη ΝΔ δεν μιλάμε με κραυγές και φωνές, αλλά με επιχειρήματα».

Ads

Σκληρή γλώσσα, ωστόσο, χρησιμοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον της ηγεσίας του κόμματος. «Κάποιοι τράβαγαν το κάρο των μεταρρυθμίσεων και κάποιοι τους λιθοβολούσαν», δήλωσε.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε εκ νέου ζητήσει τη διεξαγωγή συνεδρίου, λέγοντας πως στόχος της ΝΔ του 27% είναι να ξαναγίνει το κόμμα η μεγάλη πλειοψηφική παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Για να γίνει αυτό ένας μόνο είναι ο δρόμος: Ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα όπου θα τεθούν όλα από την αρχή», είπε.

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, από την πλευρά του, μιλώντας στον Βήμα 99,5 και αναφερόμενος στα εσωκομματικά της ΝΔ και στις φωνές περί διεξαγωγής συνεδρίου, έκανε λόγο για «παλαιοκομματικά τερτίπια» και «προσωπικές στρατηγικές την ώρα μάλιστα που η πατρίδα βάλλεται σκληρά».

Διαβάστε επίσης:

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος ζήτησε τη δημιουργία θεσμοθετημένων τάσεων. Παραδέχθηκε τα λάθη που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και μίλησε για την ανάγκη ενός ουσιαστικού εσωκομματικού διαλόγου.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης μίλησε για την ανάγκη να γίνει εσωκομματική συζήτηση με καθαρές κουβέντες και τάχθηκε κατά των προσωπικών στρατηγικών. «Κανένας χαλίφης στη θέση του χαλίφη» είπε και ανέφερε ότι όπως έγινε το συνέδριο στη Χαλκιδική να γίνει και τώρα.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε για γενικό προσκλητήριο που πρέπει να γίνει και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα ευρύτερο κάλεσμα στις κεντροδεξιές ομάδες. Η βουλευτής Α΄ Αθηνών υποστήριξε ότι πρέπει «σε δεύτερο χρόνο να πάμε σε συνέδριο».

Στην παρέμβασή του ο Μάκης Βορίδης διερωτήθη: «Υπάρχει θέμα ηγεσίας; Εδόθη η ευκαιρία ανοικτά. Δεν τέθηκε λοιπόν. Άρα το θέμα έκλεισε. Και όχι μόνο εδώ αλλά και στο δημόσιο διάλογο. Όσοι το συνεχίζουν φθείρουν και προκαλούν ζημιά στην παράταξη. Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Έπρεπε να έχει παραιτηθεί; Την ίδια ώρα, όλοι εδώ μέσα -συμπεριλαμβανομένων και όσων το ισχυρίζονται- αποδέχονται την κρισιμότητα των στιγμών και μάλιστα επικαλέστηκαν και τις σημερινές δηλώσεις Βαρουφάκη περί εκλογών και δημοψηφίσματος. Επομένως ορθώς ο πρόεδρος δεν τους ακούει, υπεύθυνα σκεπτόμενος». Ο πρώην υπουργός απάντησε και στην κριτική ότι η ΝΔ έχει στραφεί περισσότερο προς τα δεξιά εγκαταλείποντας τον χώρο της Κεντροδεξιάς. «Πού έχουμε πάει δεξιά; Ας μας πει κάποιος τι από αυτά που έχουμε κάνει, δεν έπρεπε να τα έχουμε κάνει και που διαφωνούν σε όσα κάναμε. Ποιες είναι οι κεντρώες πολιτικές που προτείνουν; Κάποιοι προτείναν ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό. Δηλαδή θα αλλάξουμε τις ιδέες μας επειδή χάσαμε; Είχαμε πολιτική ή ιδεολογική ήττα; Υπάρχει λαϊκό και εθνικό συμφέρον. Ο Α.Σαμαράς έκανε αυτό που έπρεπε με βάση το εθνικό συμφέρον σε πλαίσιο ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς».

Τέλος, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός της ΝΔ, Ευάγγελος Αντώναρος, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» είπε για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής: «Το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, το οποίο προβλέπεται από το καταστατικό, πρέπει να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατόν, έχει ήδη περάσει ενάμισης μήνας από τις εκλογές. Πρέπει να συζητηθεί σε αυτό το μεγάλο πολιτικό όργανο, που είναι κορυφαίο».