Ένα e-mail φαίνεται να «καίει» την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη. Συγκεκριμένα, δείχνει ότι η κ. Στρατινάκη, ως πρόεδρος Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), είχε αποφασίσει για τις 133 απολύσεις της ELFE (Λιπάσματα Καβάλας), συμφερόντων Λαυρεντιάδη, δύο ημέρες προτού ζητηθεί από τα υπόλοιπα μέλη του ΑΣΕ να καταθέσουν τις προτάσεις τους. 

Ads

Την 1η Ιουλίου του 2021, συνεδρίασε το τμήμα ελέγχου ομαδικών απολύσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) του υπουργείου Εργασίας για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις των 133 εργαζομένων. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν κατά πόσο η εταιρεία είχε τηρήσει, με βάση τη σχετική νομοθεσία, τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από αυτήν ως προς την «ενημέρωση και διαβούλευση με βάση τα έγγραφα που προσκόμισε» που να τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα των ομαδικών απολύσεων.

Προεδρεύουσα του ΑΣΕ ήταν η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, ενώ συμμετείχαν στελέχη των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, εκπρόσωποι της εταιρείας και των εργαζομένων και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και εργοδοτικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Κατά τη συζήτηση, η κ. Στρατινάκη τάχτηκε στο πλευρό της εταιρείας, όπως επισημαίνει το documento. Οπως ανέφερε, «τόσο η ενημέρωση όσο και η διαβούλευση είχε πραγματοποιηθεί» από την πλευρά της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι τότε αντέδρασαν. Οπως κατήγγειλαν, η εταιρεία είχε να δημοσιεύσει ισολογισμούς από το 2014, με αποτέλεσμα να στερούνται το δικαίωμα να μάθουν για ποιο λόγο απολύονται καθώς τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ήταν παλιά. Στο τέλος της διαδικασίας κατατέθηκαν δύο προτάσεις. Μία από την πρόεδρο του ΑΣΕ Αννα Στρατινάκη και μία από την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.

Ads

Με τελικό αποτέλεσμα 6-7 και οριακή πλειοψηφία πέρασε η πρόταση της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία οφείλει να προσκομίσει πρόσθετα οικονομικά στοιχεία για την απεικόνιση της οικονομικής της θέσης.

image

Το email και η παραδοχή της εταιρείας

Λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση, το τμήμα Προστασίας της Εργασίας του υπουργείου αποστέλλει στα μέλη του ΑΣΕ ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο δημοσιεύει το documento. Σε αυτό η αρμόδια υπάλληλος ενημερώνει τα μέλη του:

«Σας αποστέλλουμε το πρακτικό της συνεδρίασης της 1ης Ιουλίου του 2021 του Τμήματος Ελέγχου Ομαδικών απολύσεων του ΑΣΕ για τυχόν επισημάνσεις ή διορθώσεις έως την Τρίτη 13 Ιουλίου του 2021 στις 12 το μεσημέρι». Το email φέρει ημερομηνία 11 Ιουλίου του 2021 και ώρα 17.38.

image

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και προκύπτει από το υπόμνημα που απέστειλε η εταιρεία προς το ΑΣΕ, η απόφαση είχε ληφθεί από το ΑΣΕ στις 9 Ιουλίου. Δύο μέρες δηλαδή προτού ζητηθεί από τα υπόλοιπα μέλη του ΑΣΕ να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

«Κατόπιν κοινοποίησης στην εταιρεία μας της υπ’ αριθμόν πρωτ. 2 από 9/07/2021 απόφασης, η οποία εξεδόθη κατόπιν της από 1/07/2021 συνεδρίασης του Τμήματος Ελέγχου Ομαδικών Απολύσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων…» αναφέρεται στην αρχή του υπομνήματος που κατέθεσε η εταιρεία.

«Η πρεμούρα του υπουργείου Εργασίας να υπηρετήσει πιστά τις ορέξεις του κυρίου Λαυρεντιάδη φαίνεται από τη συνεδρίαση του ΑΣΕ, όταν κατ’ εντολήν της κυρίας Στρατινάκη δεν θέλησε καν να μπει στην ουσία των όσων κατέθεσε η εταιρεία. Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα το γεγονός ότι απολυθήκαμε εν έτει 2021 με ισολογισμό της εταιρείας του 2014» καταγγέλλει στο Documento ο πρόεδρος των εργαζόμενων της ELFE Νίκος Βογιατζίδης.

Τελικά, στις 21 Ιουλίου το ΑΣΕ συνεδρίασε και πάλι. Κατά την επίμαχη συνεδρίαση και με ψήφους 9-6 άναψε το «πράσινο» φως στην πλευρά της εταιρείας για απολύσεις.

Υπενθυμίζεται πως στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ έπινε καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δέχθηκε έντονες διαμαρτυρίες των απολυμένων εργαζόμενων των Λιπασμάτων Καβάλας (ΒΦΛ).

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν σε πολύ έντονους τόνους την αγανάκτησή τους για την απόλυσή τους και κατηγόρησαν τον υπουργό Εργασίας ότι δεν «έχει ελέγξει τις παρένθετες εταιρείες του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη». Παράλληλα, σημείωσαν ότι η Νέα Δημοκρατία «αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση δεν τα τηρεί τώρα που είναι στην κυβέρνηση», φωνάζοντας πως «130 οικογένειες έχουν μείνει στον δρόμο».