Ομάδα εργασίας, που θα εξετάζει θέματα διμερούς συνεργασίας, με αιχμή τα ενεργειακά, αποφάσισαν να συστήσουν Ελλάδα και Ρωσία, κατά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Σματκό.

Ads

Όπως υποστήριξε ο κ. Σματκό η ομάδα εργασίας θα συνεδριάσει έως το τέλος του 2010, έτσι ώστε οι δυο χώρες να επεξεργαστούν τη θέση τους, σχετικά με την υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

«Επιβεβαιώσαμε τη στενή σχέση συνεργασίας, προσπαθώντας να κλείσουμε εκκρεμότητες, αλλά και να ανοίξουμε νέους δρόμους συνεργασίας με τη Ρωσία» τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, ενώ όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Βουλγαρίας σχετικά με τον αγωγό, υποστήριξε ότι αυτή ξεκαθαρίστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σόφια. Όπως τόνισε, πάντως από την πλευρά της Βουλγαρίας υπάρχει μια αναβλητικότητα. Η επίσημη θέση της χώρας είναι ότι περιμένουν την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη διέλευση του αγωγού, για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, αναφέρθηκε και στη συζήτηση συμφωνιών για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία «όταν έλθει η ώρα» και εξέφρασε ενδιαφέρον για ρωσική συμμετοχή στην κατασκευή και επέκταση των υποδομών και δικτύων για την εσωτερική διανομή του φυσικού αερίου στη χώρα.

Ads

Δε… θέλει η Βουλγαρία

Από την πλευρά της Βουλγαρίας, πάντως, ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπόρισοφ, τόνισε ότι “θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί το σχέδιο, τουλάχιστον πριν γίνουν γνωστά τα συμπεράσματα της διεθνούς περιβαλλοντικής μελέτης για τον αγωγό”. Προεξόφλησε δε, ότι “τα συμπεράσματα της μελέτης θα είναι αρνητικά” υποστηρίζοντας ότι “η μαύρη Θάλασσα είναι άγρια, ενώ μια ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου μπορεί να αποβεί μοιραίο χτύπημα για τον βουλγάρικο τουρισμό”.