Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής  έως ότου θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση, καθώς τα υλικά που βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο και το θερμικό φορτίο που είχε δημιουργηθεί κάνανε την κατάσβεση εξαιρετικά δύσκολη.

Ads

Η φωτιά, που ξέσπασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου 15 Αυγούστου, επί της οδού Σώρου, συνέχιζε να καίει μέχρι αργά το βράδυ, ωστόσο οι πυροσβέστες και οι εθελοντές κατόρθωσαν να αποτρέψουν τη μετάδοσή της σε γειτονικά κτίρια και επιχειρήσεις.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά παραμένει σε εξέλιξη, αλλά έχει πέσει πολύ η ένταση της και υπάρχει πολύ λιγότερος καπνός.

Ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου έχει καταρρεύσει, ενώ πλέον εκείνο που απασχολεί τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι η πλήρης κατάσβεση των υλικών που συνεχίζουν να σιγοκαίγονται.

Ads

Οι πυροσβέστες όμως μπορούν πλέον να πλησιάσουν το εσωτερικό του κατεστραμμένου εργοστασίου, ενώ παραμένουν και επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις.

Ίδια εικόνα παρουσιάζει και η πυρκαγιά σε αποθήκη στο Αιγάλεω, όπου επίσης υπήρχαν παλιά στρώματα και άλλα αντικείμενα, που χρειάζεται χρόνος μέχρι να σβήσουν, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης και συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης.

Από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών αναπτύχθηκε τεράστιο πυροθερμικό φορτίο, λόγω της καύσιμης ύλης ενώ πυκνό σύννεφο τοξικού καπνού ήταν ορατό σε όλη την Αθήνα. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το νέφος της πυρκαγιάς σκέπασε μεγάλο μέρος της Αττικής μέχρι τις απογευματινές ώρες. Οδηγίες προστασίας καλούσαν παράλληλα τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους, με καλά κλεισμένα όλα τα ανοίγματα, να επικοινωνούν με γιατρό αν δεν νιώθουν καλά και όσοι κινούνται στους δρόμους να αποφεύγουν τον καπνό.

Ανακοίνωση ΚΚΕ

«Σαφείς απαντήσεις» ζητά το ΚΚΕ από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής για την πυρκαγιά σε εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά», σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, «που μια τέτοια πυρκαγιά ξεσπά σε εργοστάσιο με παρόμοια υλικά, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, αλλά και για το συστηματικό έλεγχο τους από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Μια πυρκαγιά που έχει μετατρέψει ολόκληρη την Αττική σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την υγεία των κατοίκων και κυρίως των ευπαθών ομάδων», επισημαίνει το ΚΚΕ και υποστηρίζει:

«Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής, πέρα από τα μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης, πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τις αιτίες, την τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και για άλλες πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας, που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, όπως επίσης να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος, σε μια περιοχή που εργοστάσια με εύφλεκτα υλικά βρίσκονται δίπλα ή και μέσα στον οικιστικό ιστό».