Συνολικά 63 πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο έχουν ξεσπάσει στη χώρα. Τα σημαντικότερα ενεργά μέτωπα βρίσκονται σε Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη, Δαδιά, Εύβοια, Καβάλα και Ροδόπη, ενώ έχουν εντοπιστεί δύο νεκροί και έχουν καεί σπίτια.

Ads

Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη το μέτωπο συνεχίζει να καίει για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου στην περιοχή Μέλια.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί 14 οικισμοί. Παράλληλα, με μήνυμα του 112 οι κάτοικοι κλήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (21/8) να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω των καπνών που κατευθύνονται στην περιοχή.

Στις 21:40 της Δευτέρας ξεκίνησε η εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, την οποία είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στην τελευταία επίσημη ενημέρωση.

Ads

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρτοποιός στην ενημέρωση ανέφερε: «Λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς και με στόχο την προάσπιση της υγείας των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αυτή τη στιγμή, παρόλο που έχει προκύψει τέτοια ανάγκη, γίνονται όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, έτσι ώστε – εφόσον κριθεί απαραίτητο – να εκκενωθεί με ασφάλεια το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης».

Λίγο πριν τις 23:00, νέο μήνυμα εστάλη από το 112 προς τους κατοίκους του οικισμού Παλινοστούντων Παλαγίας να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, δύσκολο χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της πυροσβεστικής και το νέο μέτωπο φωτιάς που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στη Δαδιά στην περιοχή Γκίμπρενα.

Σημειώνεται ότι νεκρός εντοπίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ένας άντρας στην περιοχή της Λευκίμμης στο μέτωπο της Δαδιάς. Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, το άτομο βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του κοντά στις κεραίες της Λευκίμμης, προς την Αγία Παρασκευή.

 

Βοιωτία

Παράλληλα, στον Πρόδρομο Βοιωτίας ξέσπασε μέτωπο φωτιάς το πρωί της Δευτέρας (21/8)  στο ανατολικό τμήμα της Παραλίας Σαράντη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα ενώ περιοδικά επιχείρησαν 10 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Ένας νεκρός εντοπίστηκε και σε αυτό το μέτωπο περίπου 80 ετών. Τα αίτια του θανάτου του αναμένεται να εξεταστούν.

Σημειώνεται πως είχε εκδοθεί νωρίτερα μήνυμα από το 112.

Επιπλέον, φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση το απόγευμα της Δευτέρας και στην περιοχή Ταρσός Βοιωτίας, όπου με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή Καρυώτι προς Κυριάκι και από τον Ταρσό προς Άσπρα Σπίτια.

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

 

Ροδόπη

Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη στη Ροδόπη καθώς το μέτωπο έχει μπει μέσα στα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό και έχει καταστρέψει σπίτια. Η πυρκαγιά έχει ανέβει προς το βουνό αλλά οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία είναι συνεχείς, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

 

Εύβοια

Φωτιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας και στα Ψαχνά Ευβοίας και εξελίσσεται μεταξύ των περιοχών Προφήτης Ηλίας Ψαχνών και Αρτάκη.

Μήνυμα από το 112 στάλθηκε το απόγευμα στους κατοίκους της περιοχής όπου ανέφερε ότι όσοι βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης και της Βατώντα να εκκενώσουν προς την Χαλκίδα.

Νωρίτερα, είχε σταλεί μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη. Στο σημείο επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν οκτώ αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα.

Στα Ψαχνά η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη καθώς η φωτιά εξακολουθεί να καίει συμπαγές πευκοδάσος με κατεύθυνση προς Βατώντα και Πισώνα όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και σπίτια, ενώ ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται και για την Τρίτη στην Εύβοια, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

 

Καβάλα

Μαίνεται και η πυρκαγιά στην Καβάλα και στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στα χωριά Δαμασκηνιά, Διαλεκτό και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στο Διαλεκτό, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η φωτιά μαίνεται από το μεσημέρι σε μια περιοχή 30 χιλιόμετρα από την Καβάλα.

Στο Διαλεκτό δύο πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και υπέστησαν εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια, ενώ υπέστη φθορές και το πυροσβεστικό όχημα.

Μάλιστα, η φωτιά έφτασε στις αυλές σπιτιών και οι ιδιοκτήτες απελπισμένοι προσπαθούσαν με το λάστιχο να τη σβήσουν.

 

Κύθνος

Το απόγευμα της Δευτέρας, στον απεγκλωβισμό 20 ατόμων από την παραλία του Σκύλου στην Κύθνο, προχώρησαν ιδιωτικά σκάφη, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά καίει έκταση με ξερά χόρτα πολύ κοντά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρεί ένα όχημα με τρεις πυροσβέστες που υπάρχουν στο νησί, ενώ έχουν ενημερωθεί οι δημοτικές Αρχές να συνδράμουν με υδροφόρες. Στους κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα από το 112 που τους καλεί να εκκενώσουν προς την Δρυοπίδα.