Επαναληπτικές εκλογές διεξήχθησαν στις 11 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και σε 221 από τους 325 Δήμους. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και έκλεισαν στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής. Το ενδιαφέρον αυτών των εκλογών συγκεντρώνεται στους 3 μεγάλους Δήμους (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά), καθώς και σε 5 Περιφέρειες (Αττικής, Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Β. Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου).

Ads

Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα από την εταιρία «Singular – Logic» μέσω του συστήματος SRT, αναμένονται στις 21:30 με 22:00.

Οι ψηφοφόροι ψήφισαν στα ίδια τμήματα, όπως και την περασμένη Κυριακή, χωρίς να χρειάζεται σταυρός στα ψηφοδέλτια.

Όπως και στον α΄ γύρο, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι ομογενείς και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών.

Ads

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία, ήταν η αστυνομική ταυτότητα, ή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αστυνομίας, ή το διαβατήριο ή η άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Η επαναληπτική αναμέτρηση για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, σε ολόκληρη τη χώρα ξεκίνησε χωρίς σημαντικά προβλήματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μικρά προβλήματα σημειώθηκαν κατά την εκλογική διαδικασία. Ειδικότερα, στη Χίο, ένας δικαστικός αντιπρόσωπος έχασε τα βιβλία εκλογής, τα οποία, ωστόσο, αντικαταστάθηκαν έγκαιρα.

Εν τω μεταξύ, ένας υποψήφιος δημοτικού συνδυασμού και απερχόμενος δημοτικός σύμβουλος, συνελήφθη καθώς, αφαίρεσε εκλογικό υλικό πριν αρχίσει η εκλογική διαδικασία στις Σέρρες. Ο δράστης, φέρεται να μπήκε τα ξημερώματα της Κυριακής, σε σχολείο της περιοχής του που χρησιμοποιείται ως εκλογικό κέντρο, και αφαίρεσε σάκους με ψηφοδέλτια.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της εκλογική νομοθεσίας και οδηγήθηκε στην εισαγγελέα. Ο δράστης έγινε αντιληπτός την ώρα που έμπαινε στο εκλογικό κέντρο. Κατά την έξοδό του, με τους σάκους των ψηφοδελτίων, συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου από άνδρες του αστυνομικού τμήματος Σιδηροκάστρου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του δράστη.

Άλλο ένα «παρατράγουδο» σημειώθηκε στη Μακεδονία. Ο εγγονός μιας γυναίκας που έχει πεθάνει εδώ και 13 χρόνια εντόπισε το όνομα της γιαγιάς του στους εκλογικούς καταλόγους της Θεσσαλονίκης. Κάνοντας λόγο για «περιύβριση νεκρού», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά.