Κάτι λιγότερο από μισή ώρα διήρκησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου επιβεβαιώθηκε και επίσημα η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την άκαρπη διαδικασία των διευρευνητικών εντολών. Οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Ads

Το επόμενο βήμα, είναι η ΠτΔ να προχωρήσει στον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, ευρείας αποδοχής για να διενεργήσει τις νέες εκλογές. Για την πρόθεσή της να διορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Διαβάστε: Ιωάννης Σαρμάς: Ποιος είναι ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως με τον κ. Σαρμά θα γίνει η συνεννόηση για τους υπηρεσιακούς υπουργούς. Κατά πληροφορίες, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης.

Ads

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Εντός της ημέρας θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διορισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ την Κυριακή 28/5 αναμένεται να συγκληθεί η Βουλή προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες, να ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και στη συνέχεια να διαλυθεί η Βουλή.

Όταν ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής στο οποίο θα προσδιορίζεται και η ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή, με τα κόμματα να καταθέτουν εκ νέου στον Αρειο Πάγο όλα τα προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή τους στις εκλογές (σήματα, προγράμματα, ονόματα υποψηφίων).