Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Σύμφωνα με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «πάρα πολύ καλό και θετικό κλίμα».

Ads

«Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας η ναυτιλία είναι ο βασικότερος οικονομικός μοχλός ανάπτυξης της πατρίδας μας. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ενωση έθεσε τις απόψεις της και τα αιτήματά της και ο πρωθυπουργός με πολύ καλό τρόπο και πολύ ανοιχτό μυαλό άκουσε τις απόψεις τους», δήλωσε ο Γιάννης Διαμαντίδης.

«Συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα και κυρίως στο σημαντικότερο, που είναι η συνεχής συνεργασία και επαφή του πρωθυπουργού – μέσω του υπουργείου- με την Ενωση για την υλοποίηση των στόχων που θέσαμε», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών έθεσε ως βασικό αίτημα την «αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης». Επιπλέον οι εφοπλιστές έθεσαν το θέμα του Λιμενικού Σώματος και στην αρμοδιότητα ποιου υπουργείου πρέπει τελικά να υπάγεται το Σώμα αυτό.

Ads

Επιπλέον, οι εφοπλιστές έθεσαν το θέμα των «εφοπλιστικών κεφαλαίων που εισάγονται και επενδύονται σε επενδύσεις ξηράς στην Ελλάδα να αντιμετωπίζονται όπως και οι ξένες επενδύσεις». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο, με το οποίο «ο Πειραιάς θα μετατραπεί στο πρώτο ναυτιλιακό κέντρο της Μεσογείου».

«Ας πει η κυβέρνηση στο λαό που δεινοπαθεί, στους επιστρατευμένους και άνεργους ναυτεργάτες, στους εργάτες στη Ζώνη και στα άλλα ναυπηγεία πόσα ήταν τα κέρδη των εφοπλιστών την τελευταία δεκαετία, πόσες οι χρηματοδοτήσεις που πήραν από το κράτος και οι φόροι που πλήρωσαν, πόσες εκατοντάδες πλοία κατασκευάζουν τώρα στο εξωτερικό», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Ο Πρωθυπουργός λίγο αργά θυμήθηκε το ότι υπάρχει ναυτιλία στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν δεκαπέντε μήνες, μέχρι να συνειδητοποιήσει τη σημασία της, το ότι δηλαδή αποτελεί πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και παγκόσμια δύναμη. Χρειάστηκαν μήνες άστοχων πειραματισμών και παλινωδιών, οι οποίες μάλιστα συνεχίζονται», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Η σχεδιαζόμενη από την Κυβέρνηση κατάργηση του πιστοποιητικού ελληνομάθειας, για όλα τα πληρώματα ακτοπλοΐας, εκτός από αυτά των οποίων τα καθήκοντα σχετίζονται με θέματα ασφάλειας, αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στη ναυτική εργασία των ελλήνων ναυτικών η οποία συνεχώς απαξιώνεται. Η συγκεκριμένη ρύθμιση που επιχειρείται, με εισαγωγή σχετικού άρθρου στο νομοσχέδιο για τη σύσταση αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος που θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή, αποτελεί μία ακόμη κυβερνητική πρωτοβουλία για την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος των εφοπλιστών. Αποτελεί μία ενέργεια, η οποία θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας για τους έλληνες ναυτεργάτες στην ακτοπλοΐα», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.