Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ads

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, στην συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, τον ΣΕΒ, την ΓΣΕΒΕΕ, την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι κοινωνικοί εταίροι εξέφρασαν τη θέλησή τους να καταλήξουν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας σύμβασης.

Εξέφρασαν την αντίρρησή τους με την έκτη πράξη υπουργικού συμβουλίου που κατήργησε τη διαπραγμάτευση των οικονομικών όρων της σύμβασης και με τη συζήτηση, που γίνεται αυτές τις ημέρες για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και των ωριμάνσεων χωρίς τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε ότι κυβέρνηση και τρόικα διαπραγματεύονται αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και πιθανές νέες μειώσεις στους μισθούς.

Ads

Μιλώντας στον Real FM, μετά το τέλος της συνάντησης, χαρακτήρισε την τρόικα «νεοφιλελεύθερο ταλιμπάν», ενώ κατηγόρησε και την κυβέρνηση που συμμετέχει σε συζητήσεις για αλλαγές (ομαδικές απολύσεις, ωριμάνσεις, κτλ) στα εργασιακά «ερήμην του ξενοδόχου», που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι κοινωνικοί εταίροι. Ήδη τα όσα εφαρμόστηκαν και ισχύουν είναι απαράδεκτα, υπογράμμισε.

Οι εργοδότες συμφώνησαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια για διάσωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση εργασιακών θεμάτων, πρόσθεσε ο Γ. Παναγόπουλος.