Ολοκληρώθηκε η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για τη σύμβαση αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003.

Ads

Ο πρώην υπουργός απολογήθηκε συνολικά 16 ώρες για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομου ποσού 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων. Τη θέση του ενώπιον των ανακριτών καταλαμβάνει τώρα η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου που καλείται να απολογηθεί για την ίδια κατηγορία.

Το πρώτο σκέλος της απολογίας του αναλώθηκε στις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε, ενώ στη συνέχεια άρχισε να δέχεται ερωτήσεις για τα χρήματα που φέρεται να έλαβε.

Ο πρώην υπουργός φέρεται να αρνείται κατηγορηματικά την κατηγορία ισχυριζόμενος ότι ” μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν απο 35 χρόνια , στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό”.

Ads

Ο κατηγορούμενος κάνει λόγο για πλήρες αδιέξοδο «των διωκτών του» το οποίο , όπως ισχυρίζεται του ανάγκασε “να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο” συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Όπως εκτιμάται ανακριτές και ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός θα αποφανθούν μετά και την απολογία της κ. Κουράκου, για την ποινική μεταχείριση του ζευγαριού.