Η μη καταγγελία μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων της σύμβασης του συστήματος ασφαλείας C4I απασχόλησε σήμερα την εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens, ενώπιον της κατέθεσε για 2η ημέρα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Ads

Ο κ. Μαρκογιαννάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ενήργησε μέσα στο πλαίσιο του νόμου και των δυνατοτήτων, όπως επέβαλε το συμφέρον της χώρας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το γιατί δεν προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης με την προμηθεύτρια εταιρεία SAIC τόνισε ότι «Δεν έμειναν κρυφά την εποχή εκείνη ούτε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για παραλαβή της χρήσης, ούτε οι διαπραγματεύσεις, ούτε το ότι προχωρήσαμε σε αυτή τη λύση. Κι, όμως, την εποχή εκείνη κανείς δεν αντέδρασε. Σήμερα ερχόμαστε και παριστάνουμε τους λέοντες όλοι κατόπιν εορτής και αφού έχουν πάει τα πράγματα κατ’ ευχήν στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Στην επιμονή του αντιπροέδρου της επιτροπής, Γιώργου Νικητιάδη, γιατί δεν έκανε ο υπουργός αγωγή ή ένορκη διοικητική εξέταση για όσα γράφονταν στο διεθνή τύπο για «όργια διαφθοράς στο υπουργείο του» απάντησε ότι δεν το έκρινε σκόπιμο, ούτε ο σημερινός υπουργός το έπραξε, ούτε εν τέλει «αν έκανε ο ίδιος τη σύμβαση θα έπαιρνε αυτό το τέρας, γιατί δεν με ενδιέφεραν οι μίζες».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος πρότεινε στην επιτροπή να ζητηθεί το αρχείο του «Αθήνα 2004», προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιες εταιρείες συμβούλων υπεγράφησαν συμβάσεις, μήπως και βρεθεί που διατέθηκαν επιπλέον 20 εκ. που διετάθη ο κ. Μαρκογιαννάκης και βεβαιώνει ο εισαγγελέας Οσνερ της Ελβετίας.

Ads

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης απέδωσε στον μάρτυρα ότι παραδέχθηκε πως μέσα στο καθεστώς πιέσεων και εκβιασμών για το αν θα γίνονταν ή όχι οι Αγώνες, καλώς η κυβέρνηση Σημίτη παρήγγειλε το έργο και καλώς η κυβέρνηση της ΝΔ το παρέλαβε.

Ο ίδιος βουλευτής είπε στους δημοσιογράφους ότι σε ερώτηση προς τον μάρτυρα, γιατί δεν έσπευσε να καταγγείλει ήδη από την πρώτη στιγμή, το 2004 «το πάρτι σπατάλης με τα 50 εκ.» που διατέθηκαν σε εταιρείες συμβούλων ασφαλείας, απάντησε πως «δεν ήθελε να αμαυρώσει τους αγώνες».

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης Μαρκογιαννάκη, αύριο στην επιτροπή θα εξεταστούν ο καθηγητής Πανεπιστημίου και δικηγόρος Γιάννης Γιαννίδης, ο χρηματιστής Σάββας Γιαννακίδης και ο δικηγόρος και εκπρόσωπος της Debevoise & Plimpton Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Εξάλλου με επιστολή του προς την εξεταστική επιτροπή ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος επικαλείται έλλειψη επαρκούς προσωπικού για τον έλεγχο που ζητεί η εξεταστική για την αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου από εννέα κούτες με λογαριασμούς από την Ελβετία.

Ο κ. Προβόπουλος σημειώνει ότι λόγω της φύσεως της συγκεκριμένης υπόθεσης, η διερεύνησή της απαιτείται να ανατεθεί σε υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος (ΔΕΠΣ) που διαθέτουν υψηλού επιπέδου προσόντα, εμπειρία και εξειδίκευση.