Με τις καταθέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην υπουργού Άμυνας της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη ολοκληρώθηκαν σήμερα οι έρευνες της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής για την εξέλιξη των συμβάσεων για τα γερμανικά υποβρύχια στο διάστημα 2002- 2009. Το πόρισμα της επιτροπής θα παραδοθεί την επόμενη εβδομάδα στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Ads

«Το πρόβλημα δεν ήταν τα κείμενα των συμβάσεων για τα γερμανικά υποβρύχια αλλά η διαχείριση τους στις πληρωμές και πώς εξελίχθηκαν αυτές», φέρεται να δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα, σημείωσε ότι «δεν είμαι δικαστής για να αποδώσω ευθύνες» και πρόσθεσε ότι είναι θέμα του τόπου που κάθε υπουργός αντιλαμβάνεται τη διαπραγματευτική δυνατότητα και τη διαχείριση της.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να παραδέχτηκε ότι η σύμβαση θα μπορούσε να καταγγελθεί ή ότι θα μπορούσαμε να αρνηθούμε την παραλαβή των υποβρυχίων. Σημείωσε ότι μετά το 2006 υπήρξε αδράνεια και αμηχανία, η οποία επιβάρυνε τη διαπραγματευτική μας θέση ως προς την γενική συμφωνία. «Καταβλήθηκαν χρήματα χωρίς αντίκρισμα. Οι καταβολές έπρεπε να λειτουργήσουν δεσμευτικά για την γερμανική εταιρία», φέρεται να δήλωσε. Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι όταν το 2009 καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις και αμφισβητήθηκε η εγκυρότητα του θεσμικού πλαισίου των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο ίδιος αποφάσισε την κατάργηση τους με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή. «Ο νόμος αυτός δεν παραγράφει ποινικά αδικήματα και καμία ρήτρα δεν αίρει ευθύνες», φέρεται να είπε.

O πρώην υπουργός Άμυνας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από την άλλη, υπερασπίστηκε τις τότε αποφάσεις του, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είχε καθιερώσει την ανά δίμηνο ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, διακομματική αντιπροσωπεία της οποίας έχει επισκεφθεί το Κίελο για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων.

Ads