Με τα συνθήματα «η Μακεδονία είναι ελληνική, αλήτες προδότες πολιτικοί» και «δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ Σκοπιανέ, Σκοπιανέ» έκαναν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μαθητές που στηρίζουν τις εθνικιστικές καταλήψεις στα σχολεία, στις οποίες έχουν καλέσει ακροδεξιοί κύκλοι.

Ads

Η πορεία, στην οποία η συμμετοχή ήταν περιορισμένη, κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με κάποιους από τους συμμετέχοντες να πετούν κροτίδες και καπνογόνο στο προαύλιο, ενώ άρχισαν να σπρώχνουν και την πύλη του Διοικητηρίου.

Πολλοί από τους μαθητές φορούσαν κουκούλες ενώ την πορεία συνόδευαν ενήλικες, που δήλωναν εκπαιδευτικοί. Ακούστηκαν αρκετά ρατσιστικά – εθνικιστικά συνθήματα, όπως το «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Σκοπιανέ»,«Αντεπίθεση, εθνική αντίσταση», «ή ταν ή επί τας», «Γερά στα χνάρια του Μελά», «μαχαίρι στην καρδιά κάθε αντιφά», ενώ δεν έλειψε και ναζιστικός χαιρετισμός από άτομο που συμμετείχε στην πορεία και καταγράφηκε από τον φωτογραφικό φακό, όταν μαθητές τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο. Δεν έλειψαν επίσης και στοιχεία φολκλόρ με έφιππο μαθητή που φορούσε ως μπέρτα την ελληνική σημαία. 

* Φωτογραφία – βίντεο: dailythess.gr