Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η τελευταία, εξάωρη, συνάντηση των ελεγκτών της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να συντάξουν το τελικό κείμενο της έκθεσής τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πηγές του υπουργείου εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την πορεία των συζητήσεων. Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν το πρωί και το μεσημέρι της Πέμπτης η τρόικα και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στο επίκεντρο των οποίων θα είναι τα συμπεράσματα της πρώτης τριμηνιαίας αναφοράς για το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ads

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, στο πόρισμα θα υπάρχει αναφορά για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ σημειώνεται ότι η βασική δέσμευση της χώρας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν είναι έναντι του ΔΝΤ, αλλά έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς υπάρχει σχετική σύσταση από το 2008. Στο πόρισμα θα απευθύνονται συστάσεις για επιτάχυνση των κινήσεων σε συγκεκριμένους τομείς (απελευθέρωση επαγγελμάτων, ενίσχυση φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, αντιμετώπιση πληθωρισμού, κ.λπ.), θα γίνεται αναφορά στα ελλείμματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία), τα οποία επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Επίσης, ειδικό βάρος θα δοθεί στην πλήρη υλοποίηση του “Καλλικράτη”, από την οποία αναμένεται απόδοση 500 εκατ. ευρώ.

Όπως και στη χθεσινή συνάντηση, σήμερα τα στελέχη του κλιμακίου της τρόικας ζήτησαν επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών με ζητούμενο τη μείωση των κρατικών δαπανών, συζητήθηκε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το κόστος του σχεδίου Καλλικράτης, ενώ τέθηκε και το θέμα των ελλειμματικών ΔΕΚΟ. Ακόμα, ετέθη συντόμως και το θέμα της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι για αυτό το θέμα θα υπάρξειειδική κυβερνητική σύσκεψη, το πρωί της Πέμπτης, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.

Οι ελεγκτές συνεχίζουν να απευθύνουν συστάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την επιτάχυνση της πορείας συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών, ιδιαίτερα των ελλειμματικών. Το θέμα της ΔΕΗ συζητήθηκε και στη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με εκπροσώπους της τρόικας την Τρίτη, στην οποία η υπουργός επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησης στην πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Το ίδιο επεσήμανε ακόμα μία φορά και σήμερα. «Δεν τίθεται θέμα πώλησης λιγνιτικών ή υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Ads

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι τα νέα φορολογικά μέτρα θα πρέπει να αποκλειστούν, αφού η αγορά δίνει το μήνυμα ότι δεν έχει καθόλου διαθέσιμη ρευστότητα. Συνεπώς, νέα μέτρα είναι ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε αναστολή λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων και αθρόες απολύσεις.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, οι ελεγκτές θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εάν αυτό καταδειχθεί από την αναλογιστική μελέτη που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ή εάν συνεχίζεται η μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν πρόκειται να καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ούτε και η διαιτησία, επανέλαβε από το Ηράκλειο χθες ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος και προανήγγειλε εντός των επόμενων ημερών ελέγχους στην αγορά για την ανασφάλιστη εργασία.

Στο τελικό κείμενο των ελεγκτών θα περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν την τελευταία εβδομάδα από τους κυβερνητικούς παράγοντες για την υλοποίηση ορισμένων δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Μάιο. Με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα, θα εγκριθεί η 2η δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, η οποία, πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται δεδομένη.

Στο μεταξύ, ευχαριστημένος από τη μέχρι στιγμής πορεία της Ελλάδας εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Zαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η μείωση του ελλείμματος της Ελλάδας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Ο κος Γιούνκερ πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και επίσημα η πρόσληψη του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας Tommaso Padoa-Schioppa, στη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού.