Ολοκληρώνονται σιγά – σιγά οι απεργιακές διαμαρτυρίες ενάντια στο Ασφαλιστικό, με τους διαδηλωτές να έχουν αρχίσει να κατευθύνονται προς τους γύρω από το Σύνταγμα δρόμους.

Ads

Λίγη ώρα νωρίτερα, τα μπλοκ της πορείας συναντήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, όπου διαδήλωσαν ειρηνικά φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα νέα οικονομικά μέτρα και το Ασφαλιστικό, υπό την επιτήρηση ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων.

Μαρτυρίες έκαναν λόγο για ξυλοδαρμό ενός Πακιστανού μετανάστη από ακροδεξιούς, στα πέριξ της πλατείας, τους ο οποίους απομόνωσαν οι διαδηλωτές.

Μικρή ένταση επικράτησε γύρω στις 13:15 μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να ανέβουν στα σκαλιά της που οδηγούν προς τη Βουλή. Η αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές.

Ads

Νωρίτερα, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου. Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο, όπου σημειώθηκαν μικρο – διαπληκτισμοί όταν οι διαδηλωτές φώναξαν το σύνθημα “έξω η αστυνομία από την πορεία”.Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον τραγικό θάνατο των τριών υπαλλήλων στην τράπεζα, κατά το προηγούμενο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όλα τα καταστήματα και οι χώροι εργασίας κατά μήκος της οδού Σταδίου, της οδού Πανεπιστημίου και στην οδό Πατησίων στο ύψος της Ομόνοιας είναι κλειστοί.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:15 και εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και κατέληξε στο σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο, λίγο μετά τις 13:00.

Μαζική είναι η προσέλευση του κόσμου στις απεργιακές συγκεντρώσεις, όπως μαζική είναι και η παρουσία της αστυνομίας, με 3,000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί στο κέντρο της Αθήνας. Η αστυνομία μάλιστα προέβη σε τουλάχιστον 36 «προληπτικές προσαγωγές» πριν την έναρξη των πορειών.

Πιο συγκεκριμένα, ένταση επικράτησε λίγο πριν τις 11:00 έξω από το κοινωνικό κέντρο Nosotros, στα Εξάρχεια, όπου αστυνομία έχει παραταχθεί εμποδίζοντας την κίνηση μελών της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να κατέβουν στην πορεία ενάντια στο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με μαρτυρίες η αστυνομία προσπάθησε να σπάσει την πόρτα και να μπεί μέσα στον χώρο, ενώ πραγματοποίησε τουλάχιστον 4 «προληπτικές» προσαγωγές στο σημείο. Στο όπως είπε στο tvxs.gr, ο Θανάσης Κούρκουλας μέλος της κίνησης “Απελάστε τον Ρατσισμό” λίγο πριν τις 11:00 αστυνομικές δυνάμεις διενήργησαν προληπτικές προσαγωγές συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΟΕ ΟΤΑ και μελών της ΔΕΑ, μπροστά από το Μουσείο,όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι για την πορεία. Οι συλληφθέντες μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Κούρκουλα μεταφέρονται στο Αλλοδαπών, όπου σπεύδουν δικηγόροι προς υποστήριξη τους. Συγκεκριμένα ο κ. Κούρκουλας μας ενημέρωσε ότι έπεσαν στην αντίληψη του, 5 προσαγωγές μελών της ΔΕΑ, 2 του Ξεκινήματος καθώς και μία ενός μετανάστη από την Αίγυπτο που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ένα μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Για “γενικευμένη αστυνομική επιχείρηση” έκανε λόγο στο tvxs.gr, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για προληπτικές προσαγωγές εργαζομένων και φοιτητών.

Έξι προσαγωγές έγιναν και κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο.

Νωρίτερα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως, ενώ απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας πραγματοποίησε, το ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ. «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σημασία έχει να μετατραπεί σε έναν ορμητικό χείμαρρο, σε έναν αληθινό καταρράκτη. Να βγάλουμε από τη μέση όλα τα φράγματα, όλα τα αναχώματα που δυσκολεύουν να περάσει ο λαός απ’ αυτό που πρέπει να είναι ζητούμενο, το δρόμο της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας», ήταν το μήνυμα της Αλέκας Παπαρήγα.