Την αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα ζητά με απόφασή της η Σύγκλητος του ΕΜΠ μετά από συνεδρίαση της Κυριακής. Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα ολοκληρώνονται οι συναντήσεις του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τους πρυτάνεις για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων και τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις που συνεχίζονται για 12η εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ έχουν προκηρύξει νέες απεργίες. 

Ads

Στην απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ επισημαίνεται για ακόμη μια φορά ότι «με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει» και ότι η Σύγκλητος «αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες». Τη Δευτέρ συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Την Κυριακή ο υπουργός συναντήθηκε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γ. Μεσσήνη, ενώ το Σάββατο είχε συναντήσεις με τους πρυτάνεις του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σ. Σιμόπουλο και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τ. Αλμπάνη. Τη Δευτέρα ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Μυλόπουλο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των συναντήσεων.
 
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως θα αρχίσει άμεσα και υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ανοικτά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα η διαδικασία της πανεπιστημιακής κινητικότητας ώστε να επανατοποθετηθούν σε αυτά 650 από τους 1165 διοικητικούς υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
 
Επανέλαβε πως ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού ενώ έκανε γνωστό ότι εντός των προσεχών ημερών το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους.
 
Επιπλέον οι διοικητικοί υπάλληλοι που τέθηκαν σε αργία επειδή δεν απογράφηκαν θα μπουν σε διαθεσιμότητα και τις θέσεις τους θα καλύψουν όσοι εξ αυτών που απομακρύνθηκαν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι νόμοι, οι οποίοι και θα επαναπροσληφθούν
 
Σημειώνεται πως ο υπουργός Παιδείας φέρεται, όπως προκύπτει από πρακτικά που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, να αντικατέστησε δύο εκ των τριών μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που καταρτίζει τους πίνακες διαθεσιμότητας, επειδή ζήτησαν έλεγχο όταν διαπίστωσαν λάθη στις σχετικές λίστες και αρνήθηκαν να συναινέσουν στη συνοπτική έγκριση των καταστάσεων.