Πιέσεις δέχεται το υπουργείο Εσωτερικών και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ολόκληρης της περιφέρειας, για το νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση με τον «Καλλικράτη». Μπορεί η κυβέρνηση να πιέζει τους βουλευτές της να πείσουν την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής τους να συναινέσουν στις προωθούμενες αλλαγές, πολλοί από αυτούς όμως επιστρέφουν την πίεση, υποστηρίζοντας ότι η δική τους περιοχή πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση.

Ads

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Στρατάκη την περασμένη Πέμπτη: «Έτσι που πάμε, ο Καλλικράτης θα χρειαστεί και τον Ικτίνο». Στην Κρήτη άλλωστε η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις για τον «Καλλικράτη» αφού σε όλους τους νομούς του νησιού απαιτούνται να υπάρξουν περισσότεροι δήμοι απ’οτι προβλέπει η μεταρρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νομού Χανίων όπου οι τοπικοί άρχοντες δηλώνουν ανικανοποίητοι ακόμα και με τρεις δήμους. Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μ. Σκουλάκης λέει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: «Τους το πρότεινα και κόντεψαν να με φάνε». Παρόμοια είναι και η κατάσταση στο νομό Ηρακλείου όπου η τοπική αυτοδιοίκηση δηλώνει ικανοποιημένη μοναχά στην προοπτική 8 δήμων στο νομό.

Ο κανόνας είναι «ένα νησί ένας δήμος» με μόνη εξαίρεση την Εύβοια και την Κρήτη, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο δεν είναι λίγα τα νησιά που επιθυμούν να είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδα, και η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου έχει ζητήσει να εξαιρεθεί η Κέρκυρα από τον κανόνα. Το ίδιο ζητά και η Ρόδος (που απαιτεί τουλάχιστον 4 δήμους) αλλά και η Κως (που θέλει 2), τις ενστάσεις των οποίων οφείλει να μεταφέρει στο υπουργείο Εσωτερικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Νικητιάδης.

Ads

«Εφόσον υπάρχει μια βασική αρχή ‘ένα νησί ένας δήμος’ καλό είναι να μην καταπατηθεί στην περίπτωση του Πόρου» τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης μπροστά στην πρόταση να συνενωθεί ο δήμος του Πόρου με τα Μέθανα και την Τροιζήνα.

«Οι Θεσσαλονικείς θα βγουν στα κάγκελα» προειδοποιούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκεί, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα ίδια κριτήρια συνένωσης που θα εφαρμοστούν στην Αττική. Οι πιέσεις δεν λείπουν και για την ίδια την Αθήνα όπου γίνονται υπολογισμοί για την κομματική πλειοψηφία που θα προκύψει μετά τις συγχωνεύσεις δήμων. Κατά τη σύσκεψη των βουλευτών Β’ Αθήνας με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση είχε σημειωθεί ομοφωνία, πάντως, σε συμφωνία για κοινούς κανόνες με όριο δήμου τους 20.000 – 25.000 κατοίκους.

Ζήτημα όμως δημιουργείται και εκεί που καλούνται να συνενωθούν δήμοι με ηγεσία αντίπαλων κομμάτων. Ο «γαλάζιας» διοίκησης Δήμος Χαϊδαρίου ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να συνενωθεί με τον «πράσινο» δήμο Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος έχει πάνω από 20.000 κατοίκους. Από την μεριά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιρροή στον τελευταίο Δήμο ασκούν πιέσεις στο ΥΠΕΣ ούτως ώστε να παραμείνει μόνος του ο εν λόγω Δήμος, χωρίς να συνενωθεί με κάποιον άλλο.