Εδώ και μέρες ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ζητήσει να «τον φτύσουν» αν δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα έκανε λόγο για «ηθική τσουλήθρα» εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα. Από τη μεριά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει ως όρο μιας τέτοιας συνεργασίας να μην είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τους ξεπέρασε σε επιθετικότητα υιοθετώντας την προπαγάνδα της ΝΔ για «βίλα Τσίπρα στο Σούνιο», λέγοντας ότι δεν πρόκειται να πάει σε συνάντηση εκεί.

Στο μεταξύ Τσίπρας και Ανδρουλάκης ερίζουν για την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ Τσίπρας και Κουτσούμπας για την ορθότητα της ιστορικής ανάγνωσης το «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας».

Και όποιος πίστεψε ότι με τον καβγά Τσίπρα-Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πλησιάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό δεν ισχύει, αν πάρει κανείς σοβαρά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Α. Σκέρτσου που απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ads

Αν μετεκλογικά ισχύσουν οι προεκλογικές θέσεις που παίρνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αφού άλλωστε και ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται.

Και δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα ούτε μετά τις πρώτες, ούτε μετά τις δεύτερες ή τις τρίτες εκλογές αφού οι διαφωνίες είναι κατατεθειμένες επί της αρχής και εκ προοιμίου και δεν στηρίζονται μόνο ή κυρίως σε προγραμματικές αντιθέσεις.

Εξάλλου, φαίνεται ότι και σε προσωπικό επίπεδο υπάρχει μεγάλη ψυχρότητα. Παρόλο που ο Αλ. Τσίπρας είπε σε συνέντευξή του ότι θα έβγαινε για ποτό με τον Δ. Κουτσούμπα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ όχι απλώς δεν ανταπέδωσε, αλλά μίλησε με τα χειρότερα λόγια για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον Γ. Βαρουφάκη, παραδέχθηκε ότι έχει χαλάσει πολύ από το 2015.

Με το debate της επόμενης Τετάρτης δεν φαίνεται ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει αφού οι πολιτικοί αρχηγοί δείχνουν αποφασισμένοι να πάνε μέχρι τις κάλπες χωρίς να μετακινηθούν από τις βασικές τους θέσεις.