Η προσχώρηση της Αγγελικής Αδαμοπούλου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λίγους μήνες μετά την ανεξαρτητοποίησή της από το ΜέΡΑ 25, βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Ads

Στο επιτελείο του Γ. Βαρουφάκη πιστεύουν ότι υπάρχουν παρασκηνιακές συνεννοήσεις πίσω από τις αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα του και θεωρούν ότι στην Κουμουνδούρου έχει εξυφανθεί συγκεκριμένο σχέδιο με σκοπό την αποδυνάμωση του ΜέΡΑ 25 με βαριές καταγγελίες πριν από προσυμφωνημένες μεταγραφές.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 είναι πολύ ενδεικτική αυτών των σκέψεων:

“Όπως είχαμε εξ’ αρχής επισημάνει, οι πραγματικοί λόγοι αποχώρησης της κ. Αδαμοπούλου, ήταν η προσωπική της πολιτική “κωλοτούμπα” για να συνταχθεί με τον μετρ του είδους και να απεμπολήσει κι αυτή το αντιμνημονιακό της παρελθόν. Της ευχόμαστε καλή τύχη στο νέο της συστημικό κόμμα”.

Ads

Ο Γ. Βαρουφάκης φέρεται από συνομιλητές του να πιστεύει ότι το κόμμα του θα ενισχυθεί στις επόμενες εκλογές, ανεξάρτητα από την εικόνα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Φέρεται επίσης να θεωρεί δεδομένες τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά και σ αυτό τον φόβο αποδίδει την προσπάθεια που, κατά την εκτίμησή του γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για προσέλκυση στελεχών στο ΜέΡΑ 25.

Είναι ένας από τους λόγους για τους ο οποίους ο Γ. Βαρουφάκης έχει πάψει να προσκαλεί τον Αλ. Τσίπρα για διάλογο με σκοπό μια προεκλογική προγραμματική συμφωνία που θα αποτελέσει τη βάση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης μετεκλογικά.

Με αφορμή το γεγονός ότι το προοδευτικό μέτωπο “έσπασε” στην ψηφοφορία για τα 600 ευρώ στους αστυνομικούς και τους λιμενικούς, με το ΜέΡΑ 25 να καταψηφίζει, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να υπερψηφίζουν, ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι απευθύνεται πλέον στην κοινωνική βάση της Αριστεράς ερήμην των ηγεσιών.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφερόταν ότι “το «θα τα πούμε μετά τις εκλογές» σημαίνει ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν ενδιαφέρεται για Ρήξη με την ολιγαρχία, απλά ενδιαφέρεται να πάρει μία ανάθεση από τους πολίτες και από το ΜέΡΑ25 για να μπούνε ξανά στα υπουργεία, κάτι το οποία εμάς δεν μας ενδιαφέρει.”