Η αποτελεσματική χάραξη πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κίνας παρεμποδίζεται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται υπερβολικά από τη χώρα της Ανατολικής Ασίας, δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Liesje Schreinemacher (VVD/Renew) σε συνέντευξή της την Πέμπτη.

Ads

Όπως αναφέρει το Euractiv, η Schreinemacher, η οποία θα αναλάβει προσωρινά τη θέση του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών, Wopke Hoekstra (CDA/EPP), ο οποίος διορίστηκε ως Επίτροπος της ΕΕ, παραχώρησε συνέντευξη σχετικά με τις σινο-ολλανδικές σχέσεις καθώς και την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τους κινεζικούς πόρους στην ολλανδική ομοσπονδία εργοδοτών VNO-NCW.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ανησυχίες των επιχειρήσεων όσον αφορά τους μηχανισμούς ελέγχου της ΕΕ για τις ξένες επενδύσεις, η Schreinemacher επεσήμανε το ολλανδικό τεστ ασφαλείας για επενδύσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές (Vifo), το οποίο ελέγχει την ξένη επιρροή σε ολλανδικούς στρατηγικούς τομείς.

«Δεν έχουν ακόμη όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη ένα τέτοιο τεστ. Θέλουμε να το κάνουν, διότι διαφορετικά, δημιουργείται το φαινόμενο του υδατοστρώματος: οι επενδυτές κατευθύνονται προς αυτές τις χώρες», δήλωσε η Schreinemacher.

Ads

«Πάρτε, για παράδειγμα, το ελληνικό λιμάνι του Πειραιά, το οποίο ανήκει σε κινεζική κρατική εταιρεία. Αυτό καθιστά επίσης πιο δύσκολη μια αποτελεσματική πολιτική για την Κίνα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, διότι, σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα εξαρτάται από την Κίνα», πρόσθεσε.

Το λιμάνι του Πειραιά, του οποίου ο κύριος μέτοχος είναι η κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco Shipping, έχει συχνά θεωρηθεί ως σημαντικός μοχλός επιρροής της Κίνας στην Ευρώπη, καθώς έχει αναφερθεί κατά καιρούς όταν η Ελλάδα μπλόκαρε δηλώσεις της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, τονίζει το δημοσίευμα.

Πέρυσι, η απόφαση της Γερμανίας να παραχωρήσει στην Cosco μειοψηφικό μερίδιο 25% στο λιμάνι του Αμβούργου οδήγησε σε τριβές μεταξύ της κυβέρνησης Scholz και των Βρυξελλών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνιστά να τεθεί η συμφωνία στον πάγο για να αποφευχθούν περαιτέρω στρατηγικά τρωτά σημεία έναντι της Κίνας.

Η Schreinemacher πρόσθεσε ότι, αν και η παρακολούθηση της ξένης επιρροής σε στρατηγικούς τομείς είναι καλή, η Ολλανδία θα πρέπει ωστόσο «να παραμείνει μια ενδιαφέρουσα χώρα για επενδύσεις από το εξωτερικό, καθώς συμβάλλουν στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητά μας».