Ένα νέο κύμα διώξεων εναντίον αντιρρησιών συνείδησης και ολικών αρνητών στράτευσης έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα. Περιπτώσεις όπως αυτές του Δ.Νιώτη, του Δ.Σωτηρόπουλου, του Ν.Καρανίκα, του Μ. Εξίογλου, του Χ.Ακριβόπουλου κ.α. ήρθαν στην επιφάνεια το τελευταίο καιρό, ενώ τη Δευτέρα (3 Ιουνίου) το πρωί συνελήφθη στα Ιωάννινα ένας ακόμη ολικός αρνητής στράτευσης ο Μιχάλης Τόλης με την κατηγορία της ανυποταξίας.

Ads

 
«Στις 3 Ιούνη συνελήφθη στα Γιάννενα ο ολικός αρνητής στράτευσης Μιχάλης Τόλης. Η σύλληψή του έγινε με τη διαδικασία του αυτοφώρου για την κατηγορία της ανυποταξίας. Φαίνεται λοιπόν, ότι στρατός και αστυνομία σε συνεργασία, συνεχίζουν να εντείνουν την καταστολή απέναντι στους αρνητές στράτευσης με ενισχυμένη πλέον φαρέτρα: οικονομική εξόντωση μέσω του προστίμου των 6.000 ευρώ, συνεχείς κλητεύσεις για στράτευση, αντίστοιχα απανωτά στρατοδικεία (υπενθυμίζουμε ότι ο ολικός αρνητής Μ. Εξίογλου 5 μήνες μετά την πρώτη καταδίκη του ξαναδικάζεται στις 20 Ιούνη..) και σαν τελευταία τακτική η ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου», σημειώνεται σε ανακοίνωση του «Ξυπόλυτου Τάγματος» (ολικοί αρνητές στράτευσης από Ιωάννινα), που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας για την Ολική Άρνηση Στράτευσης.
 
Ορισμένες από τις περιπτώσεις διώξεων είναι Αντιρρησίες Συνείδησης και άλλες Ολικοί Αρνητές Στράτευσης. Η διαφορά τους είναι πως οι δεύτεροι αρνούνται και την «εναλλακτική θητεία» (Οι Αντιρρησίες στην ουσία την απορρίπτουν με το καθεστώς που ισχύει σήμερα ως «τιμωρητική»). «Πρόκειται για μία πολιτική επιλογή, που αρνείται το στρατό ολοκληρωτικά, χωρίς να αναγνωρίζει από το κράτος την παραχώρηση δικαιωμάτων και διευθετήσεων ως προς την «αποφυγή» της θητείας με έναν πιο δημοκρατικό ή πλάγιο τρόπο. Ένας ολικός αρνητής στράτευσης δεν αποδέχεται το θεσμικά αναγνωρισμένο δικαίωμα της αντίρρησης συνείδησης, αλλά ούτε και δέχεται να εκτίσει εναλλακτική θητεία, που δεν είναι τίποτα άλλο από απλήρωτη και εκδικητική εργασιακή εκμετάλλευση», αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Πρωτοβουλία για την Ολική Άρνηση Στράτευσης.
 
Ένας από τους ολικούς αρνητές στράτευσης είναι ο Δημήτρης Νιώτης, που πριν από περίπου δέκα ημέρες καταδικάστηκε για ανυποταξία από το στρατοδικείο Ιωαννίνων σε έξι μήνες φυλάκιση με 3ετη αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 6.000 ευρώ.
 
Στην πόλη των Ιωαννίνων για τη δίκη του Δ. Νιώτη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης, αλλά και ενημέρωσης για το ζήτημα των ολικών αρνητών στράτευσης. Ο Δημήτρης Νιώτης, τον Δεκέμβριο του 2012, αρνήθηκε μαζί με ακόμα 4 άτομα «όχι απλά την εκπλήρωση της θητείας τους, αλλά το σύνολο του στρατού, ως αναπόσπαστο κομμάτι της επιβολής του κράτους-κεφαλαίου», όπως αναφέρεται από την Πρωτοβουλία για την Ολική Άρνηση Στράτευσης.
 
«Είναι αποτέλεσμα της άρνησης του να υπηρετήσει τόσο τον στρατό ως μηχανισμό πολέμου, εσωτερικής καταστολής, κοινωνικής εκπειθάρχησης, αγωγής στην ιεραρχία, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, όσο και συνολικότερα το σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο, θεματοφύλακας του οποίου είναι ο στρατός».
 
Όπως τονίζεται «το τελευταίο διάστημα οι διώξεις σε αρνητές στράτευσης μεταβάλλονται ή και αναβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο». Το 2002, σύμφωνα πάντα με την Πρωτοβουλία, «άρθηκε επίσημα η κατάσταση μερικής επιστράτευσης που είχε κηρυχθεί από το 1946». Μέχρι τότε οι ανυπότακτοι αντιμετωπίζονταν με αυτόφωρα και φυλακίσεις καθώς η ανυποταξία ήταν κακούργημα.
 
Από το 2002 και μετά η ανυποταξία, όπως σημειώνεται, μετατρέπεται σε πλημμέλημα. Ωστόσο από το 2011 και μετά σε όποιον κηρύσσεται ανυπότακτος επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 6.000 ευρώ και μάλιστα «χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαδικασία εκδίκασης». Πρόκειται για ένα νέο είδος καταστολής, αναφέρεται από την Πρωτοβουλία, που επισημαίνει πως «οδηγεί αγωνιστές σε οικονομική ομηρία».
 
Παράλληλα η Πρωτοβουλία καταγγέλλει τη χρήση αυτόφωρης διαδικασίας για συλλήψεις ανυπότακτων, η οποία «είναι εντελώς μετέωρη νομικά, εφόσον πρόκειται για αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα, όπως συνέβη με τους Μπάμπη Ακριβόπουλο και Νίκο Καρανίκα, αλλά και του Μενέλαου Εξίογλου, ο οποίος είχε καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα 4 μήνες πριν τη νέα σύλληψή του». Σημειώνεται πως με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο η ανυποταξία αποτελεί «διαρκές αδίκημα» με αποτέλεσμα ένα άτομα να δικάζεται ξανά και ξανά για το ίδιο θέμα.
 
Απόσπασμα από τη συλλογική δήλωση ολικής άρνησης στράτευσης, την οποία συνυπογράφει ο Δημήτρης Νιώτης μαζί με ακόμα τέσσερα άτομα. (Ολόκληρη η δήλωση εδώ).
 

«Ως αναρχικοί-αντιεξουσιαστές, δεν εντάσσουμε τους εαυτούς μας σε καμία επίπλαστη κοινότητα και δεν καθοριζόμαστε από εθνικές αυταπάτες. Αντιθέτως, διεκδικούμε τον αυτοκαθορισμό μας με βάση τις ατομικές και κοινωνικές επιλογές μας, τους αγώνες μας και τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.
 
Τα σώματά μας δεν είναι αναλώσιμα υλικά για καπιταλιστικούς σχεδιασμούς, δεν είναι υπολογίσιμα μεγέθη σε καμία μεγάλη ή μικρή εθνική ιδέα, δεν είναι πιόνια κανενός στρατοκράτη, δε συγκροτούν καμία ομοιόμορφη μάζα, δεν υποτάσσονται σε «άνωθεν εντολές», δεν περιφράσσονται σε κανέναν στρατώνα. Αντιθέτως, λειτουργούν αδιαχώριστα από τη σκέψη μας, τις ιδέες μας, τη συνείδησή μας, τους αγώνες μας, για μία κοινωνία ελευθερίας και όχι μία κοινωνία φυλακή, για μία κοινωνία ίσων απέναντι σε ίσους και όχι για μία κοινωνία αρχηγών και ιεραρχίας, για μία κοινωνία κοινοτήτων και όχι ιδιοκτητών.
 
Απεχθανόμαστε την εξατομίκευση και την αγελοποίηση, τη χειραγώγηση, την αλλοτρίωση και τον κανιβαλισμό, τις διαδικασίες που η εξουσία λατρεύει για να πλάθει χρήσιμους υπηκόους. Δε θα μπορούσαμε λοιπόν να διαθέσουμε τους εαυτούς μας σε κανέναν στρατηγό, σε κανέναν υπουργό, σε κανένα έθνος, σε καμία πατρίδα, στον κόσμο της εξουσίας.
 
Ο κόσμος μας είναι εκείνος της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης, των αντιστάσεων και των αντιδομών. Ένας κόσμος ελεύθερης δημιουργικότητας και έκφρασης, ζωντανών διαδικασιών και κοινωνικών σχέσεων, οριζόντιων συνελεύσεων σε πλατείες, γειτονιές, αμφιθέατρα και καταλήψεις. Στους στρατώνες ας κλειστούν τα αφεντικά, οι στρατοκράτες και οι φασίστες. Δεν είμαστε τροφή για τους πολέμους και τους στρατούς τους. Ας μην υπολογίζουν ούτε και σε εμάς».

 
Περισσότερες πληροφορίες για τους Ολικούς Αρνητές Στράτευσης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας.
 
Διαβάστε επίσης:

Ads