Η απόφαση για να τεθεί σε καραντίνα ο οικισμός του Εχίνου Ξάνθης έγινε δεκτή με ικανοποίηση αλλά υπάρχουν αρκετοί που επισημαίνουν ότι καθυστέρησε, ότι προηγήθηκε αστοχία  και ασυνεννοησία και μόνο μετά το θάνατο του 77χρονου και τα νέα κρούσματα, οι αρμόδιοι προχώρησαν στη λήψη μέτρων.

Ads

Η διασπορά του ιού είναι γνωστό ότι προήλθε από εργαζόμενους σε ναυπηγεία της Βόρειας Ευρώπης, σε Γερμανία και Ολλανδία, που επέστρεψαν στην περιοχή μέσω αρκετών αεροδρομίων, λόγω διακοπής εργασιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας πρόκειται για τουλάχιστον 2.000 άτομα που έφτασαν στους νομούς Ξάνθης -κυρίως- και Ροδόπης, οι 800 εκ των οποίων στον Εχίνο του ορεινού Δήμου Μύκης, στην Ξάνθη.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν αποφασίστηκε νωρίτερα η καραντίνα ή ο αποκλεισμός των εργαζομένων πριν φτάσουν στα σπίτια τους ή ένας δειγματοληπτικός έλεγχος. Μάλιστα κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, καθώς ταξίδεψαν οργανωμένα αφού η εταιρία που τους απασχολεί στην Ευρώπη ανήκει σε συγχωριανό τους. Από τη στιγμή που έφτασαν στον  πυκνοκατοικημένο οικισμό, όπου συχνά  οικογένειες (γονείς παιδιά και εγγόνια) ζουν κάτω από την ίδια στέγη, είναι δεδομένο ότι υπήρξε επιμόλυνση.

Το πρόβλημα είναι αρκετά σύνθετο καθώς αρκετοί διαθέτουν κατοικίες τόσο στο χωριό όσο και στην πόλη της Ξάνθης ενώ άλλα 1.000 περίπου άτομα διαμένουν σε άλλες περιοχές. Όμως ακόμη και μετά την καραντίνα δεν υπάρχει η παραμικρή επιδημιολογική παρέμβαση και ιχνηλάτηση, όπως σημειώνεται.

Ads

Είχαν λάβει αναφορές πριν 10 μέρες για καραντίνα;

Το tvxs.gr είναι σε θέση να γνωρίζει από αξιόπιστες πηγές ότι τουλάχιστον εδώ και 10 μέρες οι αρμόδιες αρχές της χώρας έχουν ενημερωθεί αναλυτικά για την κατάσταση και δέχτηκαν προτάσεις για καραντίνα αλλά τις αγνόησαν. Η ολιγωρία για την οποία κατηγορούνται αναδεικνύει και την έλλειψη αποκεντρωμένου συντονισμού καθώς οι αποφάσεις ακόμη και για απλά ζητήματα λαμβάνονται κεντρικά και δεν υπάρχει συντονιστής των δράσεων σε επίπεδο νομών η περιφερειών.

Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως επισημαίνουν υγειονομικοί παράγοντες από την περιοχή, είναι η πολιτική να μην γίνονται διαγνωστικά τεστ και έτσι η εξάπλωση της νόσου δεν έγινε αντιληπτή και ανησύχησε μόνο όταν γηραιότεροι εκδήλωσαν βαριά συμπτώματα και ήδη έχει γίνει η διασπορά.

Αγνόησαν την απόφαση της κυβέρνησης και ανέστειλαν τη Λαϊκή Αγορά

Τέλος, η κατάσταση στην περιοχή θα ήταν καταστροφική αν δεν είχε ακυρωθεί η λαϊκή αγορά της Ξάνθης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη της χώρας, που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου και ειδικά ανθρώπους από την ορεινή περιοχή που επιλέγουν το Σάββατο να κατεβούν στην πόλη. Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών παρά μόνο για δύο μέρες. Στις 14 Μαρτίου το “παζάρι” της Ξάνθης επρόκειτο να γίνει κανονικά αν ο τοπικός Δήμος, με δική του απόφαση και μετά την εισήγηση του Προέδρου του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου, δεν είχε αποφασίσει την αναστολή του. Σε αυτήν την περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές.

Ο Εχίνος είναι μια ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση καθυστερημένης παρέμβασης που οδήγησε σε μια επικίνδυνη εστία του κοροναϊού, όπως στην Ηλεία και την Καστοριά. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, γνώριζαν έγκαιρα το πρόβλημα που επιτείνει η  έλλειψη διαγνωστικών τεστ  μέχρι να έρθει ο πρώτος θάνατος και τα βαριά περιστατικά. Δεν είναι όμως ένας μικρός οικισμός όπως αυτοί στην Κοζάνη που τέθηκαν σε καραντίνα αλλά ένα κεφαλοχώρι υπερβολικά πυκνοκατοικημένο με τουλάχιστον 3.500 κατοίκους τη δεδομένη στιγμή, άρα η επιτήρηση παραμένει ένα πρόβλημα.