Αλλαγή προς το ευνοϊκότερο των όρων της δανειοδότησης προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία ζητά ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Όλι Ρεν από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

«Βλέπω τον κίνδυνο ότι επιβαρύνουμε υπέρμετρα τις δύο χώρες με τους αυστηρούς όρους χορήγησης των πιστώσεων», λέει ο Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύονται.

Η Ευρωζώνη «πρέπει να μειώσει τα επιτόκια των πιστώσεων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία», τονίζει ο Όλι Ρεν, ενώ ειδικά για την Ελλάδα προσθέτει ότι θα πρέπει να υπάρξει και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από τα τρεισήμισι χρόνια στα εφτά που ισχύουν για την Ιρλανδία. Σημειώνεται ότι ανάλογα ήταν και τα αιτήματα, όπως παρουσιάστηκαν σήμερα, από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο επίτροπος καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ να διαμορφώσουν μια συνολική πολιτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή και το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου έχουν καθοριστική σημασία για το μέλλον της Νομισματικής Ένωσης», τονίζει ο ευρωπαίος επίτροπος και επισημαίνει ότι «οι πρόεδροι των κυβερνήσεων φέρουν τεράστια ευθύνη, διότι στις αγορές έχει συσσωρευτεί τεράστια πίεση προσδοκιών».

Ads

Επιπλέον, ο Όλι Ρεν απευθύνει επιτακτική έκκληση στους Γερμανούς βουλευτές να αναθεωρήσουν τη σκληρή στάση τους στο θέμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, ενώ παρέχει στήριξη στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθεί η καγκελάριος Μέρκελ στην Ευρωζώνη, ένα από τα βασικά στοιχεία του οποίου είναι η σύγκλιση της πολιτικής μισθών. «Στην ΟΝΕ είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσαρμοστούν οι μισθοί κατά το μέγιστο δυνατό στο βαθμό παραγωγικότητας».