Oι τελικές αποφάσεις για την καταβολή της έκτης δόσης των δανείων δεν θα ληφθούν στο Eurogroup της 3ης Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο, διευκρίνισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ. Προηγουμένως, πρόσθεσε, θα πρέπει να έχει συνταχθεί από την τρόικα η «έκθεση συμμόρφωσης». Ο κ. Αλταφάζ υπογράμμισε πάντως πως η Ελλάδα «βρίσκεται αντιμέτωπη με τη στιγμή της αλήθειας, είναι η τελευταία της ευκαιρία να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας της».

Ads

 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαίου επιτρόπου, το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα και η «έκθεση συμμόρφωσης» την οποία θα συντάξει, θα αποτελέσει τη βάση επί της οποίας θα ληφθεί η απόφαση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο, ανέφερε πως το Eurogroup έχει επανειλημένα αποδείξει ότι χαρακτηρίζεται από ευελιξία και μπορεί να λάβει αποφάσεις «ανά πάσα στιγμή και σε διάφορες συνθέσεις».

Η Ελλάδα «βρίσκεται αντιμέτωπη με τη στιγμή της αλήθειας, είναι η τελευταία της ευκαιρία να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας της», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει δείξει ξεκάθαρα ότι προτίθεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Η ΕΕ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα έχει αντίκτυπο στη Λισαβόνα, το Βερολίνο, το Ελσίνκι, την Μπρατισλάβα, το Λονδίνο, την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο και ούτω καθεξής».

Ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου σημείωσε, ακόμη, ότι έχει υπάρξει «σημαντική πρόοδος » στις συνομιλίες, ενώ, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, τόνισε ότι οι βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στα εναπομείναντα θέματα είναι η δημοσιονομική απόκλιση για το 2011 και το 2012, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι αποκρατικοποιήσεις. Ειδικότερα, για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθούν ορισμένα ζητήματα, όπως ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, καθώς και οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.

Ads

Ο κ. Αλταφάζ διευκρίνισε, ότι οι από κοινού συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί δεν έχουν αλλάξει και ότι αυτό που απαιτείται είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση που παρατηρείται για τη λήψη απόφασης σχετικά με την επόμενη δόση, ο κ. Αλταφάζ επισήμανε ότι η Επιτροπή λαμβάνει μεν υπόψη τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά λαμβάνει, επίσης, υπόψη και την εντολή που η ίδια η Επιτροπή έχει, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι καλύπτονται πλήρως οι αυστηρές προϋποθέσεις για την καταβολή της δόσης. «Στην έκθεση συμμόρφωσης που θα συντάξει η τρόικα θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τον αντίκτυπο όλων των μέτρων στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», τόνισε ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν.

Σχετικά με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου ο κ. Αλταφάζ, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα αναθεώρησής τους, υπογράμμισε ότι ειδικά για την Ελλάδα συνιστούν σημαντική ενίσχυση των μέσων για τη στήριξη της χώρας και υπενθύμισε τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, όπως είναι η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του ισχύοντος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, επισήμανε ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή σε προτάσεις για ενίσχυση των μέσων που θα διασφαλίσουν συνολικά τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι από τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε επίσημη συζήτηση επί του θέματος η Επιτροπή δεν θα εμπλακεί σε σενάρια τα οποία είναι πρόωρα.

Αυστρία: Διαγραφή του χρέους συνιστά έσχατη λύση
 
Στο μεταξύ, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ τόνισε σήμερα πως το ενδεχόμενο διαγραφής ελληνικού χρέους συνιστά την έσχατη λύση για να βοηθηθεί η υπερχρεωμένη Ελλάδα στη μείωση του χρέους της. Παράλληλα, επισήμανε πως πέραν αυτού, η ευρωζώνη δεν διαθέτει προς το παρόν κάποια διαδικασία για μια τέτοια διεκπεραίωση, κάτι που θα υπάρξει μόνον από το 2013. 

 Το εάν αυτή η διαγραφή χρέους θα αφορά το 50%, όπως διαδιδόταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, θα εξεταστεί και θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, από την ανταπόκριση της ελληνικής οικονομίας στους όρους που έχουν τεθεί, από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και από το αν η χώρα μπορεί να «σταθεί στα πόδια της» με τις δικές δυνάμεις.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας απέρριψε το ενδεχόμενο για μια νέα επέκταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τουλάχιστον στο μέρος που αφορά χρήματα των φορολογούμενων, σημειώνοντας πως οι αγορές θα πρέπει να συμβάλουν και οι ίδιες στη σταθερότητα, ώστε να μπορέσει να σταθεροποιηθεί το συνολικό σύστημα και παρέπεμψε στην εκδοχή επιβολής ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. 

Στο μεταξύ, ο διευθυντής του διεθνούς τμήματος του μεγάλου αυστριακού τραπεζικού ομίλου «Ράιφαιζενμπανκ» Χέρμπερτ Στέπιτς, ο οποίος συμμετέχει στην ετήσια συνέλευση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία, πως είναι αναπόφευκτο ένα «μαζικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κατά τουλάχιστον 50%, που θα πρέπει, όπως είπε, να συνοδεύεται από λύσεις που δεν θα είναι ελκυστικές για μια μίμησή του από άλλες χώρες. 

Διαβάστε επίσης: Σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης με κούρεμα 50% των ελληνικών ομολόγων