Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκαν υπέρ της αναβαθμισμένης Frontex με δικαίωμα επέμβασης ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση κράτους – μέλους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Ads

Ο Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στις εργασίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου, δήλωσε «απόλυτα σύμφωνος» με την πρόταση της Κομισιόν για τη νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κράτη-μέλη που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι τέθηκαν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. «Aν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις υποσχέσεις μας προς την Τουρκία» σημείωσε.

«Αυτό που θέλουμε είναι ένα σχέδιο για την καλύτερη δυνατή προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα ασύλου προς εκείνους που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες».

Ads

Προς τη «σωστή κατεύθυνση» είναι η πρόταση της Κομισιόν, δήλωσε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως το εύρος των προτάσεων αυτών δεν θα μπορούσε κανείς ούτε να το φανταστεί πριν από έναν χρόνο. Προέβλεψε ωστόσο ότι κατά το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης δεν θα υπάρξει τελική λύση για το θέμα, ενώ τόνισε ότι η κατανομή των προσφύγων καθυστερεί επειδή δεν είναι έτοιμα τα «Hot spots».

Την επιθυμία του να καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής σε μία «συμφωνία επί της αρχής» για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, εξέφρασε από πλευράς του προσερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Είμαι της άποψης ότι θα ήταν φρόνιμο η Σύνοδος Κορυφής να πει ‘ναι’ επί της αρχής στις προτάσεις της Κομισιόν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κάλεσμα στους ηγέτες της ΕΕ να βρουν «κοινές λύσεις» στο προσφυγικό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε πως το σύστημα μετεγκατάστασης δε λειτουργεί και πως στην Ευρώπη των 570 εκατομμυρίων κατοίκων, ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες «δε θα έπρεπε να είναι πρόβλημα».

Της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής προηγήθηκε μίνι Σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών – Τουρκίας με επίκεντρο την έτερη πρόταση της Κομισιόν για τη θέσπιση συστήματος υποδοχής Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία από κράτη-μέλη της ΕΕ σε εθελοντική βάση και για ανθρωπιστικούς λόγους. Οι ηγέτες Γερμανίας, Ελλάδας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Σουηδίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου συναντήθηκαν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.