Αντίθετη στο σύνολό της είναι η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτική επικουρική σύνταξη με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης». Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ζήτησαν την απόσυρσή του.
Διαβάστε επίσης: Νέο ασφαλιστικό: Οι γκρίζες ζώνες του «ατομικού κουμπαρά»
Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις, ενώ οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα γίνουν την Πέμπτη, πριν από τη ψηφοφορία.
Υπέρ του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή τάχθηκε η Ν.Δ., ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκε.
Τι λέει η κυβέρνηση
«Οι νέοι άνθρωποι θέλουν νέα πράγματα. Δεν τους εμπνέουν χρεοκοπημένα συστήματα σαν αυτά που εσείς υποστηρίζετε» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκηςκαι απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Λέτε όχι σε ένα νομοσχέδιο που δίνει 120 εκατ. ευρώ το χρόνο από τον προϋπολογισμό για να πάρουν οι νέοι υψηλότερες συντάξεις και αυτό που μας προτείνετε είναι να κρατήσουμε το σημερινό σύστημα που είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των νέων ανθρώπων» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Βάζετε τα δόγματά σας και την ιδεοληψία σας πάνω από τους νέους, που ισχυρίζεστε ότι έχετε στο μυαλό και την καρδιά σας».
Σήμερα, ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, «η αντίληψη των νέων για το ασφαλιστικό σύστημα είναι ότι δεν τους αφορά, γιατί δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Είναι μια αντίληψη που επιτείνεται και από την εξέλιξη των δημογραφικών τάσεων. Στο διανεμητικό σύστημα που εφαρμόζουμε, τις προηγούμενες δεκαετίες τέσσερις εργαζόμενοι “στήριζαν” έναν συνταξιούχο. Τώρα, η αναλογία είναι 1,5 εργαζόμενος προς 1 συνταξιούχο» και συνεπώς «δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς απέναντι από την πραγματικότητα».
Το νομοσχέδιο αυτό και η αλλαγή του συστήματος στις επικουρικές συντάξεις, δήλωσε ο υπουργός, «δεν αποτελεί ελληνική πατέντα, αλλά έχει εισαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, ιδίως στις σκανδιναβικές χώρες, που έχουν παράδοση στη Σοσιαλδημοκρατία». Ειδικότερα, ανέφερε, εισάγουμε ένα νέο σύστημα στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας προαιρετικά και προαιρετικά για τους νέους κάτω των 35. Θεσπίζεται ο ατομικός κουμπαράς για κάθε νέο, αντί ενός κορβανά, γιατί αυτό είναι το διανεμητικό σύστημα. Ο ασφαλισμένος θα έχει έλεγχο στη σύνταξή του. «Δεν θα είναι αυτός και ένας κουβάς…αλλά αυτός και ο ατομικός του λογαριασμός, που θα μπορεί να τον επηρεάζει μέσω του προφίλ του» και «θα αποφασίζει ο ίδιος για τη σύνταξή του και όχι εγώ (ο εκάστοτε υπουργός) γι΄ αυτόν, χωρίς αυτόν» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Επίσης, ο εισηγητής της ΝΔ, Περικλής Μαντάς, υποστήριξε πως «για πρώτη φορά τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, επιχειρείται μια δομική αλλαγή στην επικουρική ασφάλιση» και πρόκειται «για μια μεταρρύθμιση που λαμβάνει ιστορικές διαστάσεις, αγγίζοντας το πιο δημιουργικό, το πιο παραγωγικό και αναπτυξιακό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας: τη νέα γενιά».
Έχουμε, είπε, ένα νομοσχέδιο με το οποίο εισάγεται η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια για όλους αυτούς που με όρεξη και φιλοδοξίες ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο, αντιστρέφοντας την αίσθηση ότι δεν υπάρχει αξιοπρεπής σύνταξη και οι εισφορές είναι μια αχρείαστη αλλά αναγκαστική δαπάνη. Επισήμανε πως το υπάρχον διανεμητικό σύστημα με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αντίθετα, ο ατομικός κουμπαράς που εισάγεται, οι εισφορές του καθενός είναι δικές του και μόνο δικές του, όπως συμβαίνει σε σχεδόν όλες οι χώρες του αναπτυγμένου κόσμου.
Η σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης
Την πλήρη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο, εξέφρασε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποστηρίζοντας ότι αυτό «είναι απόλυτα ενταγμένο και αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής πολιτικής της ακραιφνούς νεοφιλελεύθερης πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, μια πολιτική θατσερικού τύπου, με παρωχημένες και αποτυχημένες συνταγές».
Το νομοσχέδιο αυτό, είπε η βουλευτής, «καταλύει την αλληλεγγύη των γενεών και εισάγει τα ιδιωτικά συμφέροντα στη διαχείριση της επικουρικής ασφάλισης, ανοίγοντας κερκόπορτα και για την κύρια ασφάλιση». Πλήττει τους σημερινούς αλλά και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, καθώς βάζει την πλήρη αβεβαιότητα ως προς το ύψος, τελικά, της σύνταξης που θα λάβουν. Καταδικάζει στην επισφάλεια τη νέα γενιά, βάζοντας στο τζογάρισμα τις εισφορές της, όπως είπε. Επίσης, παρατήρησε, πως δημιουργεί ένα υπέρογκο κόστος μετάβασης, το οποίο θα υποχρεωθεί να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός, άρα όλοι οι φορολογούμενοι.
Επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξασφάλιση πέραν της επιστροφής των εισφορών τους συν τον πληθωρισμό στους νέους ασφαλισμένους και σημείωσε πως τεχνηέντως δεν αναφέρεται ότι στον προσδιορισμό τελικά θα παίξουν ρόλο και μια σειρά άλλοι συντελεστές, όπως το προσδόκιμο ζωής. Πρόκειται, είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, για μια αντιμεταρρύθμιση που πλήττει όλο το σύστημα, το δημόσιο διανεμητικό σύστημα ασφάλισης. Εμείς, είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, καταγγέλλουμε αυτήν την πολιτική και καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο. Προτάσσουμε την ανάγκη στήριξης ενός ισχυρού διανεμητικού ασφαλιστικού κοινωνικού συστήματος, που πραγματικά να κατοχυρώνει την αλληλεγγύη των γενεών, την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και να είναι παράγοντας για μια ουσιαστική, αναπτυξιακή και δίκαιη κοινωνία.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, εκφράζοντας την διαφωνία με το νομοσχέδιο, ανέφερε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπατά τη νέα και την παλιά γενιά εργαζομένων, αλλά και τους νυν συνταξιούχους του ΕΤΕΑΕΠ». Εξαρχής, είπε «επισημάναμε ότι η Νέα Δημοκρατία, αντί να καταργήσει τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο οι συντάξεις μειώνονται κατά μέσο όρο 20-35%, κοροϊδεύει τους νέους με φρούδες υποσχέσεις για “πολύ καλύτερες επικουρικές συντάξεις”».
Το νομοσχέδιο, ανέφερε, υπονομεύει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δημιουργεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων. Πυροδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον ηλικιακό ρατσισμό. Δεν «θεραπεύει το δημογραφικό πρόβλημα» και «δεν παρέχει καμία εγγύηση για το ύψος των συντάξεων». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προβάλλει μισές αλήθειες και πολιτεύεται σε βάρος της κοινωνίας, των συνταξιούχων, των εργαζομένων και, κυρίως, σε βάρος των νέων.
Το Κίνημα Αλλαγής, είπε, απορρίπτει το σχέδιο νόμου της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε πως απαιτείται μια σχεδιασμένη, αναλογιστικά τεκμηριωμένη και ορθολογική πολιτική κοινωνικής ασφάλισης, μια πολιτική που να συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές χώρες, που θα είναι ωφέλιμη και αποτελεσματική για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσιώτης, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων και ολοκληρώνει το έγκλημα που ξεκίνησε με το νόμο έκτρωμα που κατάργησε το 8ωρο και του δικαιώματος της απεργίας. Παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στους ιδιωτικούς ομίλους και την μετατρέπει σε μια ατομική υπόθεση.
Το νέο Ταμείο που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα είναι μία επενδυτική εταιρεία που θα τζογάρει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε χρηματιστηριακά προϊόντα, με ατομικό ρίσκο. Στην πραγματικότητα, δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα εγγυάται χρηματοδότηση των επενδυτών από τις προκαθορισμένες εισφορές των εργαζομένων, επισήμανε ο Χρήστος Κατσιώτης και προέβλεψε πως οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν την ακύρωση αυτού το νομοσχεδίου στην πράξη.
Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός της στο σχέδιο νόμου, λέγοντας πως αυτό αναιρεί «τον βασικό χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Έρχεται να πλήξει την αλληλεγγύη των γενεών, τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, δημιουργεί μια αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος των συντάξεων στο μέλλον».
Σκοπός του νομοσχεδίου, είπε, είναι να χρησιμοποιήσει τις εισφορές τους ως αντικείμενο τζογαρίσματος και ρίσκου στα διεθνή χρηματιστήρια. Χαρακτήρισε φοβερά υποκριτικό ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται πως νοιάζεται για τους νέους, όταν στην Ελλάδα έχουμε την υψηλότερη νεανική ανεργία στην Ευρώπη. Το τέλος της επικουρικής ασφάλισης όπως την ξέραμε ως σήμερα, ανέφερε η βουλευτής, συνεπάγεται το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης με την εγγύηση του Δημοσίου και αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου. Είναι ένα σύστημα αβέβαιο με μεγάλες πιθανότητες κατάρρευσης.
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, ανέφερε ότι το κόμμα της είναι αντίθετο σε ένα νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται ένα νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων, με τρόπο ώστε να εισάγεται ο τυχοδιωκτισμός και η αβεβαιότητα του τζόγου στις συντάξεις των εργαζομένων, όπως είπε, κάνοντας λόγο τυχοδιωκτισμό για τις ιδιωτικές εταιρείες που θα επωφεληθούν από αυτόν τον εύσχημο τζόγο. Και ατελείωτη αβεβαιότητα και επισφάλεια για τους συνταξιούχους.
Το κύριο πρόβλημα του νομοσχεδίου, ανέφερε, είναι ότι οι εισφορές και οι εν γένει πόροι του ΤΕΚΑ, θα τοποθετούνται σε χρηματοπιστωτικά μέσα και ακίνητα. Το αποτέλεσμα είναι ότι μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες που θα διαχειρίζονται εισφορές είναι οι σίγουρα κερδισμένες της νέας ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης, ενώ μεγάλο είναι και το κόστος μετάβασης από το ισχύον στο νέο σύστημα. Οι επικουρικές συντάξεις μετατρέπονται σε επενδυτικά προϊόντα και στηρίζονται στο ρίσκο και στις λοταρίες του Χρηματιστηρίου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >