H iσχύς εν τη ενώσει. Με αυτό το σκεπτικό συγκροτούν το δικό τους συνδικαλιστικό σωµατείο οι καλλιεργητές βιοµηχανικής κάνναβης, διεκδικώντας την επίλυση σειράς προβληµάτων.

Ads

Η πρωτοβουλία ανήκει στη ∆ιοικούσα Επιτροπή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) Kannabio, µε έδρα τον Βόλο, που διοργανώνει σχετική συνάντηση το Σάββατο 15 ∆εκεµβρίου, «για να συζητήσουµε τα προβλήµατα του κλάδου, να ενηµερωθούµε, να οργανωθούµε και να διερευνήσουµε το πλαίσιο συνεργασίας στο πλαίσιο µιας Πανελλαδικής Ενωσης Παραγωγών Βιοµηχανικής Κάνναβης».

Στο κάλεσµά της εξηγεί ότι «η παραγωγή βιοµηχανικής κάνναβης στην Ευρώπη σηµειώνει αυξητική τάση κάθε χρόνο, µε όλο και περισσότερους παραγωγούς να ενδιαφέρονται και στην Ελλάδα.

Από το 2016 που θεσµοθετήθηκε η καλλιέργεια της βιοµηχανικής κάνναβης, εκκρεµούν ορισµένα σοβαρά ζητήµατα που θέτουν εµπόδια στην ανάπτυξη του κλάδου και παρατηρείται µια ουσιαστική έλλειψη ενηµέρωσης των διωκτικών Αρχών για το νέο νοµικό πλαίσιο.

Ads

Ως αποτέλεσµα, τους τελευταίους µήνες, συνεχίζουµε να γινόµαστε µάρτυρες ενός θεάτρου του παραλόγου, αφού παρουσιάζονται συνέχεια κρούσµατα συλλήψεων παραγωγών, διανοµέων αλλά και καταναλωτών για προϊόντα διατροφικής-βιοµηχανικής κάνναβης.

Εκτός από την τραγελαφική περίπτωση του συνεταίρου µας, Σεραφείµ Κανδύλα, που συνελήφθη στο λιµάνι Χανίων για κατοχή σαπουνιών, αλευριού και χυλοπιτών Κάνναβης της ΚΑΝΝΑΒΙΟ, οι συλλήψεις διανοµέων αλλά και καταναλωτών µε τα προϊόντα µας συνεχίζονται ανελλιπώς και τα προϊόντα κατάσχονται».

Επιπλέον σηµειώνει ότι «εκκρεµούν ακόµα το χρονίζον ζήτηµα των ορίων της περιεκτικότητας σε THC στα τρόφιµα και η εµπλοκή µε το ΓΧΚ που κρατάει τους Έλληνες παραγωγούς οµήρους, ο άτυπος αθέµιτος ανταγωνισµός από εισαγόµενα προϊόντα που κυκλοφορούν χωρίς να υφίστανται τους ίδιους περιορισµούς µε τα αντίστοιχα ελληνικά αλλά και η εµπλοκή µε τα εκχυλίσµατα (CBD), η έλλειψη ξεκάθαρου νοµικού πλαισίου για τη µεταποίηση, τη µη ένταξη στις βιολογικές ενισχύσεις και το πρόγραµµα µείωσης της νιτρορύπανσης, καθώς και πολλά άλλα θέµατα που επιζητούν συλλογική διεκδίκηση».

«Θεσµική δυστοκία»

Μιλώντας στον «Αγρότη», ο πρόεδρος της ∆ιοικούσας Επιτροπής της Kannabio, Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, εξήγησε ότι αφορµή για αυτή την πρωτοβουλία αποτέλεσε το γεγονός ότι «το τελευταίο διάστηµα υπάρχουν διάφορα προβλήµατα εφαρµογής και ζητήµατα τα οποία αφορούν τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους µεταποιητές».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «δυστοκία στο να ολοκληρωθεί το θεσµικό πλαίσιο της µεταποίησης και να υπάρχει σωστή πληροφόρηση των διωκτικών Αρχών για τα νόµιµα προϊόντα βιοµηχανικής κάνναβης».

Ο ίδιος εξηγεί ότι «το θεσµικό πλαίσιο θέλει διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τη µεταποίηση, ιδιαίτερα για τα τρόφιµα. Εκκρεµεί ένα χρονίζον ζήτηµα, το οποίο αφορά τα επίπεδα της τετρακαναβιδιόλης στα τρόφιµα».

Πάντως, εκτίµησε ότι έως το τέλος του επόµενου µήνα θα βγουν τα πορίσµατα της αρµόδιας Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης. Ακόµα, σηµείωσε ότι «προσπαθούµε να βρούµε λύσεις για να υπάρξει µια πιο ουσιαστική πιστοποίηση της βιοµηχανικής κάνναβης από τον παραγωγό έως το σύστηµα πώλησης».

Απαντώντας σε ερώτηση του «Αγρότη», ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι «το 2018 οι προεγκρίσεις καλλιέργειας είχαν περίπου 1.000 στρέµµατα, νοµίζω πάνω από 70-80 άτοµα», προσθέτοντας ότι «υπάρχει τροµερό ενδιαφέρον από τους καταναλωτές», ενώ «κάθε εβδοµάδα ανοίγουν νέα καταστήµατα» πώλησης προϊόντων µε υψηλή διατροφική αξία όπως: σπόροι, σπορέλαιο, αλεύρι, άλευρο (ζυµαρικά), διάφορα τσάγια, αιθέρια κ.ά.

Πηγή: Έθνος