Η απαράδεκτη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στον αιγιαλό μέχρι τον Νοέμβριο λόγω πανδημίας δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο στη βάση πελατειακής-ψηφοθηρικής σκοπιμότητας. Η ρύθμιση είναι τόσο σκανδαλώδης που μέχρι και η «Καθημερινή» ψέγει την κυβέρνηση  στο κύριο άρθρο της.

Ads

Την ίδια ώρα, γίνεται ορατή η εξάντληση των αντοχών των δημόσιων ταμείων:

  • Κόπηκαν» έξι στους δέκα επαγγελματίες και επιχειρηματίες που υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Περιορίζεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα έχουν δικαίωμα να θέσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή εργασίας για τον μήνα Μάρτιο, καθώς η κυβέρνηση αποσύρει πρόωρα τα οριζόντια μέτρα στήριξης, προσπαθώντας να μειώσει το κόστος του lockdown.

Στο μεταξύ, έχουν «τρέξει» νομοσχέδια που δεν εξυπηρετούν κάτι επείγον, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ δίνεται μεγάλη έμφαση στην ατζέντα “νόμος και τάξη” (υπόθεση Κουφοντίνα, πανεπιστημιακή αστυνομία) που θεωρείται ότι προστατεύει τη ΝΔ από διαρροές προς τα δεξιότερα.

Η έξαρση των κρουσμάτων δεν επιτρέπει δημόσια συζήτηση για εκλογές, όμως ο σχεδιασμός υπάρχει και αφορά την περίοδο μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος του έτους. Στα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης, η ανησυχία για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι έκδηλη και κάποιοι, όπως ο Αλ. Τσίπρας και ο Γ. Βαρουφάκης, έχουν και δημόσια εκφράσει την εκτίμησή τους ότι στο Μέγαρο Μαξίμου οργανώνεται εκλογικός αιφνιδιασμός.

Ads

Το φθινόπωρο θα βρει την κυβέρνηση:

  • Με λουκέτα στο χώρο της εστίασης και του εμπορίου που, σύμφωνα με εκπροσώπους αυτών των κλάδων, μπορεί να φτάσουν και στο 40%.
  • Με τη δυναμική της ανεργίας σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα εκρηκτική.
  • Με καταλήψεις στα πανεπιστήμια λόγω της εγκατάστασης εκεί ειδικών φρουρών.
  • Με το χώρο του πολιτισμού σε πλήρη αναστάτωση μετά από ενάμιση χρόνο στην αδράνεια και καμία εμπιστοσύνη στην αρμόδια υπουργό Λ. Μενδώνη.
  • Με το υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία εξουθενωμένο και απογοητευμένο από την στήριξη που δεν είχε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η προοπτική των πρόωρων εκλογών, εφόσον η πανδημία το επιτρέψει, είναι δελεαστική για την κυβέρνηση. Θα αποφύγει τα δύσκολα και θα επιδιώξει ανανέωση της λαϊκής εντολής πριν πληρώσει το πολιτικό κόστος των επιπτώσεων της πολιτικής της. Ακόμη καλύτερα, θα βρει την αντιπολίτευση αποδυναμωμένη και κατακερματισμένη και δεν θα δώσει χρόνο στα κυοφορούμενα νέα κόμματα να οργανωθούν.

Ειδικά το ΚΙΝΑΛ, που έχει μπροστά του εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας, θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με τους ψηφοφόρους του να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, τον οποίο, άλλωστε, βλέπουν θετικά.