Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα την Τρίτη ξεπέρασαν τις 20.000 καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ. Ψηλά παραμένουν και τα θύματα, ο συνολικός αριθμός των οποίων ξεπέρασε τις 20.500, αλλά και οι διασωληνωμένοι που ανέρχονται σε 635.

Ads

Τα επιδημιολογικά στοιχεία προκάλεσαν νέα αναταραχή στην κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να προχωράει σε νέα αλλαγή του σχεδιασμού που ανακοίνωσε μόλις το προηγούμενο 24ωρο και να επισπεύδει την εφαρμογή των μέτρων πριν από την Πρωτοχρονιά, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί η επιβολή τους από τις 3 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ειδικά αυτά για τη λειτουργία της εστίασης, θα ισχύσουν από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου στις 06:00.

Είναι ενδεικτικό πως μετά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων που ανήλθαν σε 21.657, η κυβέρνηση έσπευσε να διαρρεύσει την πραγματοποίηση σύσκεψης του Σωτήρη Τσιόδρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται για διακοπές στην Αρίστη του Ζαγορίου. Αν και πρόκειται για την καθιερωμένη συνάντηση που έχουν κάθε εβδομάδα, από την κυβέρνηση αναφέρουν πως θα έχει ιδιαίτερη σημασία και θα προηγηθεί της σύσκεψης της Επιτροπής των Επιδημιολόγων. 

Οι Επιδημιολόγοι αναμένεται να αποφασίσουν για τη νέα εισήγησή τους σχετικά με το χρόνο επιβολής των μέτρων. Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής θα υπάρξουν και οι επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Ads

Προς την κατεύθυνση της επίσπευσης εφαρμογής των μέτρων είχε δείξει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για την πιθανότητα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τις 3 Ιανουαρίου να εφαρμοστούν, τελικά, νωρίτερα. Συγκεκριμένα σε ερώτηση που του έγινε για το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρααπάντησε ότι «σταθμίζουμε τα δεδομένα και παρακολουθούμε την πορεία των κρουσμάτων και αφού ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών θα πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις. Περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών για τη χρονική μετάθεση των μέτρων νωρίτερα».

Νωρίτερα την Τρίτη και ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει χρονική μετάθεση της ισχύος των νέων μέτρων μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. 

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ήταν: 

► Μάσκες: Υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ95 – FFP2) ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ, μέσα μεταφοράς, προσωπικό εστίασης.

► Εστίαση – Ψυχαγωγία:

  • Ωράριο λειτουργίας στη διασκέδαση έως 12 τα μεσάνυχτα.
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες.
  • Έως έξι άτομα στα τραπέζια.
  • Αν υπάρξει παραβίαση μέτρων, θα σταματήσει η μουσική.

► Γήπεδα: Μείωση πληρότητας στα γήπεδα στο 10% με πλαφόν 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

► Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων: H επίσκεψη σε γηροκομεία και δομές υγείας θα γίνεται μόνο με αρνητικό pcr. Επίσης αυστηροποιείται το επισκεπτήριο σε νοσοκομεία και αποκλείονται οι ιατρικοί επισκέπτες.

► Εργασιακοί χώροι: Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί ανάλογα με τις δυνατότητες ανά υπηρεσία.