Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί αν και πότε θα κινηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Υπάρχει η σχετική πληροφορία από επίσημες διαρροές που έγιναν αμέσως μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και εξελίσσεται η σχετική συζήτηση στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.
Οπως όλα δείχνουν, η απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών θα καθορισθεί αφού θα έχουν γίνει οι αναγκαίες ψηφοφοφορίες στα κοινοβούλια κρατών μελών της ευρωζώνης, έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση και έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες. Στο σημείο αυτό υπάρχει ένας φαύλος κύκλος: Οσο συντηρείται η πολιτική αβεβαιότητα εδώ τόσο συγκρατούνται οι εταίροι ως προς την απελευθέρωση της χρηματοδότησης και όσο συντηρείται το πρόβλημα ρευστότητας τόσο ενισχύεται η πολιτική αστάθεια.
Η ευθύνη της διάσπασης
Με το που ακούστηκε ότι μπορεί να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τη μεθεπόμενη Κυριακή, ζωήρεψε η συζήτηση για το ενδεχόμενο να πέσει η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς από βουλευτές της Αριστεράς. Οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν κατά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να χρεωθούν την ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, όμως το πώς θα διαμορφωθούν τα πολιτικά συμπεράσματα δεν εξαρτάται από τις προθέσεις ούτε από τις δηλώσεις των εμπλεκομένων. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι όλοι όσοι ψήφισαν ΟΧΙ ή ΠΑΡΩΝ (32+11) δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Κάθε άλλο. Ειδικά για τους “παρών” θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης όπως και κάποιοι από τους “όχι” αλλά προφανώς δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το αν θα διασφαλιζόταν ή όχι το 151.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη καταστήσει σαφές πως θεωρεί όλους όσοι καταγγέλλουν τη συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία κρατά τη χώρα στην ευρωζώνη, ως υποστηρικτές της δραχμής και, επομένως, διευκολύνουν τους σχεδιασμούς του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε για Grexit. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, είπε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι ανάμεσα σε μνημόνιο με ευρώ και σε μνημόνιο με δραχμή.
Χωρίς επιστροφή
Η δημιουργία του κόμματος Λαφαζάνη θεωρείται μη αναστρέψιμη εξέλιξη. Το θέμα της ηγεσίας φαίνεται πως έχει κριθεί, θα είναι ο ίδιος αρχηγός, ενώ ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για τα επόμενα βήματά τους η Ζ.Κωνσταντοπούλου και ο Γ. Βαρουφάκης. Η πρόεδρος της Βουλής ήταν εξαιρετικά επιθετική εναντίον του πρωθυπουργού στην ομιλία της στο Κοινοβούλιο, ενώ δήλωσε την υποστήριξή της προς τους συντρόφους της που “κανιβαλίζονται” αναφερόμενη ονομαστικά στον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας. Ενα ενδιαφέρον ερώτημα αφορά τη στάση που θα κρατήσει ο Μανώλης Γλέζος, αλλά επίσης οι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα και Κ. Κούνεβα, ενώ ο Νίκος Χουντής θα εκπροσωπήσει το υπό τον Π. Λαφαζάνη κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Συνεργασία με τον Αλ. Αλαβάνο θεωρείται πιθανή, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τον Θ. Κατσανέβα. Το πότε θα γίνει η έξοδος από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασιστεί στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Αριστερής Πλατφόρμας που, πάντως, δεν σκοπεύει να μετάσχει στο έκτακτο συνέδριο, στο οποίο θα αντιμετώπιζε, όπως όλα δείχνουν, βαριά ήττα.
Με την αποχώρηση των διαφωνούντων θα απελευθερωθούν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ από περίπου 40 βουλευτές και αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μεγάλη ανανέωση. Προσφορά εκδηλώνεται ήδη στο παρασκήνιο ειδικά από στελέχη προερχόμενα από την κεντροαριστερά. Λόγω της ταχύτητας των εξελίξεων δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένος και συγκροτημένος σχεδιασμός για το πώς θα είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη και αν κρατήσει το ίδιο όνομα θα έχει αλλάξει βαθιά και ουσιαστικά ως προς όλα τα άλλα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >